Odmor za decu u ruralnim domaćinstvima sve traženiji među Beograđanima. Mališani iz grada uče da skupljaju jaja, beru paradajz, rade u bašti…

Seoska domaćinstva i dečje farme ovog leta sve su popularniji među Beograđanima. Odmor u seoskim kućama uz svakodnevni rad sa domaćinima pruža mogućnost da deca nauče kako izgleda život na selu, a mnoga od njih i prvi put vide domaće životinje. 

Naime, mnogi stanovnici glavnog grada više nemaju rođake na selu, a njihova deca retko odlaze u prirodu i nikada nisu videla krave, ovce, kokoške ili konje. Zato je među roditeljima sve veća potražnja za seoskim domaćinstvima koja bi primila njihove mališane na nedelju dana ili, bar, tokom vikenda.

– Interesovanje za seoski turizam je sve veće, a većina gostiju su porodice sa decom – kaže Vladimir Ivanović, urednik sajta "selo.co.rs". – Zbog toga smo osnovnu školu u selu Paležnica kod Ljiga pretvorili u objekat za školski turizam. Država je posle zemljotresa u Mionici izgradila modernu školu od 500 kvadrata u koju ide samo jedan đak. Treću godinu zaredom organizujemo "Kamp vrednih ruku" u kojem gradsku decu dočekuju vršnjaci iz okolnih sela. Otvorimo školska vrata, razapnemo šatore i majstori 20 starih zanata sliju se u malu Paležnicu da probude kretivnost u deci.

Za mališane predškolskog uzrasta organizovana je i dečja farma u selu Sitarice kod Valjeva, u kojoj provode zdrav odmor.

– To je novi oblik ruralnog turizma, gde vršnjaci dočekuju goste i pokazuju im potpuno drugačiji način života u odnosu na gradski – kaže Tanja Bogdanov iz "Vekol DMC". – Deca imaju apsolutnu slobodu kretanja, jer nema vozila. U selu mogu da vide samo mladunce životinja, poput pačića, pilića, jagnjadi, teladi, jarića… Deca sa vršnjacima skupljaju jaja, beru paradajz, rade u bašti, hrane životinje, prave strašila, metle i korpe. Odlaze i na seoske vašare, a na kraju prirede izložbu radova i pevaju pesme koje su naučili.

Popularne su i "ekološke radionice", koje, takođe, traju po nedelju dana, a najpoznatija je "Mišića konak", koja se nalazi u zelenom pojasu Tršića, pored Vukove kuće.

– Redovno dolaze grupe od 20 školaraca – kaže Predrag Mišić, vlasnik konaka. – Deca čiste staze, uređuju odmorišta i postavljaju putokaze. Mališanima organizujemo prirodnjačku i muzičku radionicu, a učimo ih i kako da prave unikatne predmete od keramike. Najveće priznanje mi je što sva deca dođu bleda a odu rumenih obraza.

Cene
Odmor u seoskim domaćinstvima najčešće traje nedelju dana, a usluga na bazi "sve uključeno" košta od 1.200 do 2.500 dinara.

Roditelji najčešće vikendom dovedu i uzmu dete, a kada agencija ima grupu, organizuje se i prevoz kombijima. Domaćinstva koja primaju decu služe domaću hranu, imaju centralno grejanje, klima-uređaj, telefon u sobi, internet, bazen, sportske terene, apoteku i dom zdravlja u blizini.

Igra
Za decu koja idu na nastavu u selu je osmišljena i igra u kojoj igrači bacanjem kockice pomeraju figure i izvršavaju zanimljive zadatke: imitiraj kako se oglašava prase, pojedi jabuku, izvezi srce, pokaži kako se kosi trava, napravi venčić od cveća, pojedi kašiku meda, imitiraj kako hoda ovca, kad vidiš mrava deri se iz sveg glasa…
Izvor: Večernje novostiFoto: photostock / FreeDigitalPhotos.net