Ovog leta dešavalo se da čarter letovi iz Beograda ka letovalištima, naročito ka Turskoj, kasne u polasku i po nekoliko sati zbog čega su turisti iz Srbije gubili po jedan dan odmora. U turističkim agencijama kažu da oni ne određuju satnicu polaska aviona, kao i da postoji mogućnost da se putnicima nadoknadi izgubljeno.

Nedavno je avion za Hurgadu, koji je bio planiran za devet sati ujutru, poleteo skoro sedam sati kasnije. I pored toga što to nije usamljen slučaj, u agencijama ističu da ovog leta nije bilo mnogo problema. Milica Žarković iz Agencije "Kon Tiki" kaže da je praksa da se putnici o terminu leta obaveštavaju tek dva dana pred put i da su oni već navikli na neizvesnost kada je reč o čarterima.  

"Avio-kompanija uvek može da promeni satnicu. Mi samo zakupljujemo avion. Na agenciji je da poštuje ugovor, odnosno da obezbedi putnicima određeni broj dana i noćenja. Ovog leta smo imali samo jedno kašnjenje i tada smo putnicima isplatili pola dana letovanja. Dakle, sve je dobra volja agencije", kaže Žarković za "Blic".

U turističkoj agenciji "Argus turs" ističu da je važno da avion poleti onog dana kada je planirano.

"Sa čarter letovima se nikad ne zna, ali ne zavisi to od nas već od avio-kompanija. Nema odštete ako se poleti planiranog dana. Gleda se koliko ste noći uplatili, pa ako se let odloži i tako se izgubi jedna noć, onda može da se nadoknadi", kaže Aleksandar Vučković iz "Argus tursa" za "Blic".

Radisav Stanković, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije "Juta", kaže da nije tačno da agencije ne snose odgovornost za kašnjenja.

"Putnik ima pravo da se žali jedino ako zbog kašnjenja izostane neka usluga, na primer, večera. Onda ima pravo da traži da se to nadoknadi", kaže Stanković.
Prijave putnika zbog kašnjenja čarter letova, kako kažu u inspekciji, nisu specifičnost samo ove sezone.

"U 2011. turistička inspekcija je primila 16 prijava koje se odnose na čarter letove, što znači da se oko osam odsto prijava odnosilo na čarter letove", kaže za "Blic" Brankica Bajat iz Turističke inspekcije.

Ona ukazuje na to da prvenstvo imaju redovne linije i da poletanje čartera nije tačno utvrđeno.

"Upravo zbog toga turističke agencije u programima putovanja navode okvirno vreme poletanja i sletanja aviona ‘u kasnim večernjim’ ili ‘ranim jutarnjim’ satima. Ukoliko putnici smatraju da nije poštovan ugovor o putovanju, imaju pravo na prigovor turističkoj agenciji. Ako sa agencijom ne postignu dogovor, mogu podneti prijavu inspekciji", kaže Bajat.

Kako naplatiti izgubljeni dan
Jedan od putnika kome se dogodilo da zbog čartera izgubi dan na jednom od foruma savetovao je šta činiti u takvoj situaciji: "Iz hotela sam poneo overeni papir kad sam došao, kog datuma i u koliko sati. Po povratku sam napisao prigovor agenciji na koji ona nije odgovorila, pa sam onda napisao tužbu Turističkoj inspekciji. Posle nekoliko dana pozvali su me iz inspekcije i isti dan mi je na račun uplaćeno 8.500 na ime jednog dana", naveo je ovaj turista.

Najčešće žalbe putnika
– Smeštaj ne sadrži sve što je predviđeno programom putovanja – nema klimu, mini-bar, terasu, umesto standardnog ima pomoćni ležaj…
– Promena smeštaja – putnici smešteni u druge hotele a ne u one koje su platili
– Prevoz – kvar autobusa, nema klime ili ne radi, minibus umesto autobusa
– Lokacija smeštaja – udaljenost od plaže ili od centra grada veća od one navedene u programu putovanja.
Izvor: Mondofoto: think4photop / FreeDigitalPhotos.net