Bez obzira na razlog pakovanja kofera, putovanja će vas obogatiti na mnogo načina. I naučnici se slažu da odlazak na put može da poboljša život, učini vas produktivnijim, kreativnijim, ali i da vas podmladi.

Foto: Evgeni Dinev / FreeDigitalPhotos.net

Putovanja vas čine mlađim
Putovanja na nova mesta imaju neobičan uticaj na poimanje vremena. Čak i samo nedelju ili dve na novoj destinaciji činiće se puno duže, a po istraživanjima u Njujorku, osećaj odraslih za vreme menja se tako da postaju sličniji deci i njihovom poimanju vremena. Putovanja su fontana mladosti, kaže Dejvid Iglmen, koji je sprovodio pomenuta istraživanja. Ovaj podatak dobro će doći ako vas ovog leta očekuje samo nedelju ili dve odmora. 

Putovanja vas čine pametnijim
Poznato je da će vam putovanja razbistriti um, a nedavna studija na Univerzitetu Indijana otkrila je još jedan zanimljiv podatak. Studenti su, naime, kreativniji rešavajući zadatke za koje veruju da su preuzeti iz drugih zemalja. Psiholozi imaju za to termin – "psihološka distanca" – odnosno "putovanje iz stolice".

Putovanja povećavaju kreativnost. Tako i samo planiranje putovanja pa i zamišljanje sebe na nepoznatim i dalekim lokacijama može da poveća kreativnost, ali i svesnost i informiranost. Vilijam Meduks, socijalni psiholog, otkrio je da oni koji žive van granica svoje zemlje pokazuju veću dozu kreativnosti. Čak i oni koji su se preselili u drugi grad doživljavaju isto.

Putovanja vas čine produktivnijim
Na putovanjima dobijate nove ideje i postajete produktivniji. Zato ne čudi činjenica da mnogi ljudi u zapadnim zemljama, koji imaju mogućnosti za to, često uzimaju predah od posla da bi putovali i vratili se s novim idejama.

Putovanja vas čine privlačnijim
Nije samo reč o preplanulom tenu koji vas čini lepšim i atraktivnijim. Po jednom istraživanju internet sajta ItsJustLunch.com, tema broj dva koje će se parovi dotaći na prvom sastanku jesu putovanja. Na prvom mestu su, naravno, hobiji.
Izvor: Tportal