Ako vam je neko dugogodišnji prijatelj i odlično se slažete, to ne znači da ste kompatibilni na putovanjima. Na putovanju vam se mogu dogoditi i stvari koje niste planirali, a na njih neće svi reagovati isto.

Nekompatibilan saputnik putovanje može da pretvori u noćnu moru, a to su mnogi zasigurno već i iskusili. Živite u uverenju da neku osobu odlično poznajete i onda se nađete u situaciji da biste je posle određenog vremena najradije "zadavili". U stranoj ste zemlji i stvari se ne odvijaju onako kako ste planirali. Umesto da ste jedno drugome podrška, na površinu počinju da isplivavaju stvari s kojima jednostavno ne možete da se izborite. Zvuči poznato? 

Dakle, pre što nego krenete na put, sedite i porazgovarajte o putovanju i prioritetima.

Čak vas i najbolji prijatelj, koga znate 20 godina, koji je spasio vašeg psa ili dao bubreg vašoj sestri, ponekad na putu može dovesti do ludila. Pogledajte o čemu sve treba dobro razmisliti pre no što odaberete saputnika za odmor.

Birajte pažljivo s kim ćete putovati
Spontanost na putovanju je odlična, ali ne i kada je odabir saputnika u pitanju. Izaberite prijatelja u čijem društvu možete dosledno da uživate u raznim situacijama. Na putovanju vas može dočekati disharmonija ako ste odabrali osobu koju ne poznajete dovoljno, na primer prijatelja s kojim isključivo obilazite noćne klubove ili partnera sa kojim ste započeli vezu tek nedavno.

Recite šta očekujete
Razgovarajte o putovanju. Da li je to godišnji odmor, radni izlet, urbano istraživanje, lenčarenje na plaži? Ako je jedna osoba raspoložena za neprestanu akciju i obilaske svih vrsta, a druga bi želela da upozna unutrašnjost svih kafića, sedi i ispija kafe ili alkohol, napetost i neslaganje ubrzo će obeležiti vaše putovanje. Dobro razmislite šta želite i razgovarajte o tome s potencijalnim saputnikom.

Koliki vam je budžet?
Mnogima je, čak i onima s čvrstom vezom, ovo bila kap koja je prelila čašu: Nalazite se u prometnoj ulici dok pljušti, kilometrima od hostela. Prijatelj želi da hoda i uštedi novac, a vi biste što pre želeli da dođete do hostela i osušite se. Nije lako putovati s osobom koja opsesivno pazi na svaki dinar. Pre putovanja razgovarajte o tome koliki budžet svako od vas može da priušti, o raspoloživim sredstvima za smeštaj, hranu, prevoz…

Razdvojite se na neko vreme
Sasvim je u redu razići se u nekom trenutku ako imate različite preference. Ako jedna osoba stalno udovoljava prohtevima i željama druge osobe, radeći stvari koje baš i ne bi radila, posećujući mesta koja joj nisu zanimljiva, napetost se može samo povećati. Razdvajanje na tri sata ili tri dana olakšaće stvari. To nije znak problema, to je samo dobra politika. Osim toga, moći ćete kasnije da podelite različita iskustva i biće vam zanimljivije.

Dnevni i noćni raspored
Rasprava o dnevnoj aktivnosti je dobra stvar. Neizlečiva noćna ptica može da poremeti planove osobe koja je jutarnji tip i obrnuto.

Budite obzirni prema drugima
Na putovanju će vam dobro doći malo finoće i obzira. Morate biti svesni raspoloženja svog saputnika. Izbalansirajte njegove i svoje potrebe. Budite uredni ako inače niste i slično.
Izvor: Smedia; foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net