Čarobna Indija – Mesto gde se razvijala jedna od najvećih civilizacija, a danas jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, koja privlači putnike koji žele da osete njenu neverovatnu energiju i raznovrsnost.

Raskošna prošlost Indije, njena impresivna arhitektura, živopisni običaji i kultura krajnje su očaravajući. U drevnim vremenima bila je mesto gde se razvijala jedna od najvećih civilizacija, centar velikih trgovinskih puteva i velikih carevina. Tu su se razvile i tri velike religije: budizam, lamaizam i hinduizam, a islam je ostavio neizbrisiv trag. U njenim kraljevinama razvijale su se nauka, umetnost, literatura, matematika, astronomija i filozofija. 

Danas je Indija jedna od najatraktivnijih turističkih destinacija, koja privlači brojne putnike željne da osete njenu neverovatnu energiju i raznovrsnost.

Čudesni Delhi

Brojne atrakcije krase Indiju. Među njima se izdvaja čudesni Delhi za koji se veruje da je osnovan oko 5.000. godine p. n. e, ali najstariji araheološki nalazi datiraju iz perioda Murijskog carstva (300. g. p. n. e). Delhi se sastoji od starog i novog dela (Nju Delhija), koji su britanski kolonizatori sagradili godine 1912. godine po evropskim urbanističkim principima. Najekstravagantniji deo starog grada je čuvena ulica i bazar Čandni Čauk (srebrni trg pod mesečinom), oko kojeg se nalazi gusti lavirint zakrčenih uličica, bazara zlata, srebra i začina, malih tradicionalnih radnji i restorana, a kroz koji se vozi rikšama.

U blizini se nalazi i najimpresivnija arhitektonska celina Delhija – Crvena tvrđava (Lal Qila), simbol uspona i pada mogulske imperije, a danas simbol indijske nacije. Na tom mestu je 15. avgusta 1947. godine, tačno u ponoć, Nehru je u svom nezaboravnom govoru proglasio nezavisnost Indije. Na brdu u blizini Crvene tvrđave nalazi se i Džami Masdžid, najveća džamija u Indiji, koja datira iz 17. veka. Biser starog Delhija je i Kutub Minara, toranj iz 12. veka, koji je sagrađen kao simbol pobede islama nad hindu religijom.

Vašar kamila

Na putu od Delhija do Džajpura, jednog od najlepših mesta Indije, nalazi se pustinjsko mesto Puškar gde se svake godine održava vašar kamila koji je postao prava turistička atrakcija. Kažu da u to vreme Puškar predstavlja mali Radžastan pod jednim krovom i pravi praznik za oči. Svi su svečano obučeni, muškarci sa elegantnim turbanima, a žene u prelepim sarijima ukrašenim nakitom. Posebno je zanimljiva trka kamila, koje su za tu priliku okićene.

Iz Puškara se stiže do Džajpura, koji je sagradio maharadža Džaj Sing II, vladar dinastije Kačvaha Radžput. Za razliku od drugih gradova, Džajpur poseduje elegantni urbanistički plan jer se maharadža pridržavao principa hindu teorije arhitekture. Povodom posete britanskog princa Alfreda 1853. sve građevine su obojene u crveno (srećnu boju u hindu kulturi), međutim vremenom je boja izbledela pa je ovaj deo poznat kao „ružičasti grad".

U njegovom centru nalazi se veličanstvena Gradska palata, okružena sa osam visokih zidova između kojih se nalaze prostrane bašte i vrtovi. Otkada ju je Džai sagradio 1728. godine, bila je rezidencija maharadža Džajpura. Ovaj neverovatni kompleks ostao je očuvan do danas i pretvoren je u muzej sa izuzetnom kolekcijom koja čuva uspomenu na dane slave Džajpura.

Palata vetrova

Druga atrakcija Džajpura je Palata vetrova (Hava Mahal) podignuta 1799. Izgrađena je kao skrovito mesto, sa koga su dvorske dame mogle da posmatraju bazar. U blizini je impozantna tvrđava Amber. Veliki deo zdanja zatvoren je za javnost, ali posetioci mogu da zavire u maharadžinu spavaću sobu, koja je pomoću tajnih prolaza bila povezana sa odajama njegovih brojnih žena i konkubina.

Osim Delhija i Džajpura, u Indiji treba videti i grad Agru gde se nalazi jedan od najpoznatijih spomenika na svetu, Tadž Mahal. Veličanstveni mauzolej od mermera, simbol besmrtne ljubavi, podigao je u 17. veku Šah Đahan svojoj voljenoj ženi Muntaz Mahal. Treba videti i monumentalnu tvrđavu Agra, u kojoj je nesrećni Šah proveo poslednje dane svog života u zatočeništvu. Njegova postelja bila je tako postavljena da je mogao da gleda u Tadž Mahal – večnu kuću svoje voljene žene.
Izvor: Press