Na 44. Smotri izvornog narodnog stvaralaštva “Homoljski motivi”, od 22. do 28. avgusta, biće predstavljeno oko 1.000 učesnika.

\"Homoljski motivi\" su najstarija manifestacija u Srbiji ikoja prikazuje tradicionalnu kulturu našeg naroda.Ta manifestacija je dobila Vukovu nagradu, kao i priznjanje \"Turisticki cvet\", istakli su predstavnici Turističke organizacije Kučeva i Centra za kuluturu te opštine. 

Smotru čini nekoliko programskih celina, od kojih je koncert izvornih grupa u subotu, centralni deo manifestacije na kome svake godine umeće u pesmi, igri i svirci prikaže oko 500 odabranih narodnih umetnika.

Festival \"Truba Miroslava Mileta Matušića\" okupiće, u petak, najbolje trubače iz cele Srbije, a na opštinskoj smotri dečjeg izvornog stvaralaštva, u nedelju, predstaviće se najmlađi čuvari narodne tradicije.

U okviru smotre biće organizovani tradicionalni sadržaji \"Homoljskih motiva\", kao što su prodajna izložba homoljskog sira i meda, demonstracija ispiranja zlata na Peku, bazar starih zanata, prezentacija domaće kuhinje, veliki narodni vašar, izbor najlepše pastirice…

U programu će učestovavati Ekstra Nena, Oliver Njego, grupa Ortodoks kelts…

Organizatori očekuju da će tu manifestaciju u Kučevu postetiti nekoliko desetina hiljada ljudi.

U okviru 44. smotre \"Homoljski motivi\" biće održana i posebna svetkovina u Kaoni – \"Velikogospoinski dani vodenice\", a program još čine razne izložbe, pozorišne predstave i etno koncerti.

Pokrovitelji \"Homoljskih motiva\" su opština Kučevo i ministarstva za kulturu, ekonomiju i poljoprivredu.
Izvor: Mondo