Na Hercegnovskoj rivijeri u svim vidovima smeštaja evidentirano je 21.658 gostiju, tri odsto više nego prošle godine u isto vreme, a to je i najveći broj turista u ovom periodu u poslednje tri godine.

Povećanje broja gostiju evidentno je u svim vidovima smeštaja osim u auto-kampovima gde je zadržan prošlogodišnji nivo sa 832 gosta. 

Od ukupnog broja gostiju najviše ih koristi privatni smeštaj u kome je evidentirano 14.738 gostiju, hotelske kapacitete koristi 3.962, a odmarališta 2.126 turista.

Gostiju iz Crne Gore je 2.576 dok je preko 19.082 iz nekadašnjih jugoslovenskih republika, najviše iz Srbije, i iz drugih zemalja.

Brojno stanje gostiju obično ne prati zvaničnu statistiku i kalkuliše se sa još osam hiljada neprijavljenih gostiju.

Da je gostiju mnogo više od zvanično prijavljenih pokazuju gužve na saobraćajnicama u gradu, na magistrali, na trajektnom prelazu Verige i na graničnim prelazima, ali zastoja i dužih čekanja nema.

Turistička organizacija Crne Gore i ove godine tiristima je stavila na raspolaganje besplatan telefon 1300 preko koga mogu uputiti svoje primedbe.

U Herceg Novom ove godine najčešće primedbe odnose se na preglasnu muziku iz restorana i nesolobađanje polovine zakupljenog kupališta za turiste koji ne žele da koriste plažni mobilijar, a što je zakonom regulisana obaveza.

Cene su na prošlogodišnjem nivou tako da se za krevet u privatnom smeštaju plaća od osam do 12 evra, u zavisnosti od kategorije koja određuje i cene apartmana.

Nije bilo povećanja cena ni u ugostiteljskim objektima, ali je vanpansionska potrošnja, kako kažu ugostitelji, nešto slabija.

Problema sa vodom nema, a gosti mogu uživati i u mnogobrojnim kulturnim manifestacijama koje se tokom čitavog leta održavaju u Herceg Novom. U toku je XXV Hercegnovski filmski festival Montenegro film festival, koji će trajati do 7.avgusta, Fond Ruska nagrada 10. avgusta na Kanli kuli organizuje koncert Gorana Bregovića, uslediće Guitar Art Summer Fest i niz drugih manifestacija.
Izvor: Mondo