Fiat 500 Klub Italia “Tura kroz Srbiju” biće organizovana od 20. do 27. avgusta. Vozeći se u oldtajmer “činkvinijima” (Italijanski nadimak za Fiat 500), učesnici će uživati u jedinstvenim kulturnim i prirodnim bogatstvima Srbije, od kojih su mnoga pod zaštitom UNESCO-a. Voziće od Podunavlja, do centralnih planina, od srednjovekovnih tvrđava, do pravoslavnih manastira.

Učesnici Ture su internacionalci koji će, vozeći iz Trsta u karavanu, stići u Novi Sad 20. avgusta gde će se po prvi put "susresti" sa Srbijom. Sa te lokacije Tura će krenuti na sedmodnevno putovanje kroz Srbiju, preko Vršca (21. avg.), Lepenskog Vira (22. avg.), Zaječara (23. avg.), Kragujevca (24. avg.), Mokre Gore (25. avg.), Valjeva (26. avg.), pa do Beograda. 

U ponedeljak, 22.avgusta oko podne, Tura će biti u Smederevu na Gradskom trgu gde će biti predstavljen ovaj živopisni karavan. Karavan će se zatim premestiti u Veliki grad Smederevske tvrđave gde će u periodu od 13.10 do 15.00 automobili biti parkirani.

Ova Tura se organizuje kao vid promocije i podrške Srpskoj kulturnoj i prirodnoj baštini – delu velikog Evropskog nasleđa – kao promocija održivog i "laganog" pristupa turizmu. Turom će se i na vrlo jedinstven način obeležiti 150-ta godišnjica Italije, i prijateljstvo sa tom zemljom čiji je Fiat 500 širom sveta poznat simbol.
Izvor: danubeogradu.rs