Jedini crkveno-kulturni centar za verski turizam u Srbiji izgrađen na Divčibarama. Više od 10.000 domaćih turista svake godine poseti ovaj centar.

Uz čuvene manastire Lelić, Ćelije i Pustinju, valjevski kraj odskoro je znamenit i po, prvom i jedinom u Srbiji, Crkveno-kulturnom centru na Divčibarama, poznatoj vazdušnoj banji. Više od deset hiljada poklonika verskog turizma iz Beograda, Čačka, Kragujevca, Kruševca, Novog Sada, Subotice, Sombora, Zrenjanina i drugih gradova Vojvodine svake godine dolazi ovde. Neretko, centar posećuju i turisti koji borave u hotelima na Divčibarama.  

U okviru crkvenog konaka postoji i novosagrađeni objekat za smeštaj. Sobe su sa dva i više kreveta, uz obavezan francuski ležaj sa kupatilom, televizor, frižider i bežični internet.

Izgradnjom hrama Svetog Pantelejmona, od 1996. do 2001. godine završena je prva faza Crkveno-kulturnog centra. Druga faza počela je podizanjem konaka od 1.500 kvadratnih metara za 50 osoba i sale za 200 učesnika, sa modernom kuhinjom, info-centrom i kancelarijom za verski turizam koji je, delom, počeo da se realizuje od ove godine. Sa ovakvim potencijalom, Centar je prvenac na turističkoj mapi Srbije i regiona.

– Crkvena misija zapoveda, a menadžment podržava i druge sadržaje za potpunije funkcionisanje crkve i kulture, pa otud razvijamo i turizam – kaže začetnik ove jedinstvene institucije, prota Stojadin Pavlović, direktor Patrijaršijske upravne kancelarije. – Zato na Divčibarama izrasta ovaj Crkveno-kulturni centar. Ovde mogu biti održani kongresi, konferencije, seminari, koncerti, izložbe, predavanja iz oblasti duhovnosti, kulture i svega drugog što, pre svega mlade, upućuje na pravi put.

Prota Stojadin ističe i da su ostvarenje projekta Crkveno-kulturnog centra svojski podržali i ministarstva ekonomije, vera i dijaspore, valjevske vlasti, dobronamerni Divčibarci, Saobraćajni institut CIP, EPS, Direkcija za izgradnju grada Valjeva…

– Uz gradnju hrama, Crkva je imala obavezu da pobuđuje i druge institucije da podižu građevine na Divčibarama – nastavlja prota Pavlović. – Zato smo srećni što su nastojanja za oporavak ove vazdušne banje podržana gradnjom škole, otvaranjem zdravstvene i policijske stanice, dalekovodom od Ražane do Divčibara i što je planina dobila još jednu ski-stazu. Hrabri su i oni privatni preduzetnici koji su ovde gradili svoje objekte.

Ikone iz Rusije
U crkvenoj prodavnici ljubiteljima verskog turizma na raspolaganju je veliki izbor ikona iz Rusije i Grčke, manastirskih vina, kandila, sveća… Takođe i meda iz manastira Tvrdoš. Crkveno-kulturni centar na Divčibarama sarađuje i sa manastirima Dečani, Hopovo, Kaona, Lelić i Kovilj. Divčibare su prva planinska banja u Srbiji u kojoj je izgrađen pravoslavni hram.
Izvor: Večernje novosti