“Kulturna leta” aktuelna su u većini gradova Srbije do kraja avgusta, a u centru pažnje osmog meseca 2011. neprikosnoveni su Guča i Belgrade Beer Fest!

Dragačevski sabor trubača biće održan od 8. do 14. avgusta, kada će se u Guči okupiti duvački orkestri iz svih krajeva Srbije. Učestvovaće i pevački i folklorni sastavi iz zemlje i inostranstva, a biće organizovan i narodni sportski višeboj, izložbe narodnih rukotvorina, tradicionalnih jela i izbor najlepše narodne nošnje, izložbe umetnika… Sve informacije potražite OVDE

Cilj Beogradskog festivala piva (17-21. avgust) je promocija festivalskog karaktera piva i približavanja piva kao zdrave hrane, uz nastupe poznatih domaćih i inostranih bendova, sa brojnim pratećim programima. Zbog jedinstvenosti dešavanja, kvaliteta i broja učesnika, muzičkog i sportskog programa, atraktivne lokacije i besplatnog ulaza, festival poseti nekoliko stotina hiljada ljudi. Sve informacije potražite OVDE!

BEOGRAD

Beogradski letnji festival završiće se 7. avgusta koncertom grupe Laibach na Kalemegdanu. U Beogradu su do kraja avgusta aktuelni Nbg Aquadrom (bazen "11. april", do 20. avgusta), Avalsko kulturno leto (subotom u 19.00), FilmStreet (lutajući bioskop na otvorenom), zemunsko Leto na Gardošu, Leto na keju i Leto na Lidu, projekat Živim sportski (na nekoliko lokacija u gradu) i Novobeogradsko leto. Pored Greb Greb Letnjeg bioskopa, na Adi Ciganliji će biti organizovano pregršt događaja za sve uzraste. U ovom bioskopu na otvorenom biće organizovane i dve premijere: "Green Lantern", 3. avgusta i "Štrumpfovi", 10. avgusta. Bojčinsko kulturno leto takođe sadrži atraktivne događaje, a traje sve do 25. septembra.

Na terenima u Kovilovu, do 14. avgusta traje Evropsko prvenstvo u streljaštvu, za koje je ulaz besplatan. U nedelju, 14. avgusta od 11.00 na Savi, biće održana treća Beogradska regata.

MUZIKA

Ove godine od 11. do 14. avgusta na Međunarodnom džez festivalu "Nišville" očekuje se nastup više od 200 učesnika iz petnaest zemalja. U programu će, osim klasičnih džez izvođača, biti zastupljeni i bendovi koji neguju fuziju džeza sa ostalim muzičkim pravcima (etno džez, acid džez i dr.). Peti muzički festival u Vrnjačkoj Banji biće održan na Letnjoj pozornici, od 5. do 7. avgusta.

Na zaječarskom stadionu na Kraljevici, 5. i 6. avgusta, biće održana 45. Gitarijada. Dan ranije (4. avgusta u 20.00), biće otvorena i bina u centru grada (World Music Stage) na kojoj će svako veče biti organizovani koncerti. U Drvengradu, na Mokroj Gori, od 6. do 8. avgusta, biće održan prvi Mokrogorski muzički festival (MMF).

Novosadsko muzičko leto aktuelno je do 19. avgusta, a koncerti su ponedeljkom, sredom i petkom na nekoliko lokacija u organizaciji Muzičke omladine Novog Sada.

U Čačku se od 1. do 8. avgusta (Dvoriše UG "Nadežda Petrović") održava veoma zanimljiv i atraktivan Festival ambijentalne i etno muzike "Karusel". Deveti festival tradicionalne muzike Ethno.com 2011 u Pančevu će biti organizovan 26. avgusta pod sloganom: "Nevidljivi svirači – Romi i muzika u tradicionalnoj kulturi Srbije". 

SPORT

Do 12. avgusta u Srbiji će (od Apatina do Brze Palanke) se voziti najčuvenija Turistička dunavska internacionalna regata. Prvenstvo Jugoistočne Evrope u paraglajdingu biće održano u Knjaževcu od 6. do 11. avgusta.

Evropsko prvenstvo u padobranstvu u klasičnim disciplinama za seniore i juniore (Kikinda, 18-28. avgust) okupiće više od 250 učesnika iz 35 zemalja Evrope. Takmičenje predstavlja promociju vazduhoplovnog sporta kroz jednu od većih sportskih manifestacija ove godine u Srbiji.

Ilindanski plivački maraton biće organizovan 2. avgusta u Ovčar Banji, a takmičenje u skokovima u vodu na reci Rzav u Arilju, 6. i 7. avgusta.

Prvobitno je Novosadska rolerijada najavljena za 30. jul, ali je odložena zbog lošeg vremena, pa je novi termin 13. avgust. Ljubitelji vožnje rolera od sedam do 25 godina moći će da se takmiče na rolerijadi čiji je moto "Ritam života je bitan".

Na Dunavu kod Donjeg Milanovca, od 25. do 28. avgusta biće organizovano međunarodno takmičenje u jedrenju "Kup Đerdapa", a na relaciji Tara-Bajina Bašta, 27. i 28. avgusta – auto trke "Serbian Off-Road Challenge Tara 2011". Svetsko prvenstvo u vazduhoplovnom modelarstvu-magnetne jedrilice, klasa FAI F1E biće na Zlatiboru od 30. avgusta do 3. septembra.

ETNO

U Velikom Gradištu biće organizovan Svetoilijski vašar, 2. avgusta, a dva dana kasnije u selu Porodin kod Žabara – Festival folklora "Igraj, pevaj, Srbijo". Bački Petrovac domaćin je (5-7. avgust) Slovačkih narodnih svečanosti, a Takovo (5-7. avgust) Srpskog festivala svetske muzike. Biće veselo i u Svrljigu, 5. avgusta, na Saboru gajdaša balkanskih zemalja. Od 6. do 8. avgusta Evropa će da se sjati u Banju Koviljaču na Međunarodnom festivalu folklora.

Najavljujemo i: Raške duhovne svečanosti u manastiru Gradac od 12. do 19. avgusta; etno festival "Vražogrnački točak" u selu kod Zaječara, 12. i 13. avgusta; Folklorni festival u Pirotu od 13. do 17. avgusta; Festival izvorne srpske pesme u Prilikama, 17. avgusta; Gulašijada u Omoljici, 19. avgusta; subotički Međunarodni festival narodnog stvaralaštva "InterEtno", od 22. do 26. avgusta.

OSTALI DOGAĐAJI

Ne propustite nadaleko čuvene "Besijeve avanture" u Beloj Crkvi, 20. i 21. avgusta, i nikako zrenjaninske Dane piva od 24. do 28. avgusta u okviru kojih će biti organizovano još nekoliko manjih manifestacija.

U Kruševcu će od 11. do 13. avgusta biti priređen AJDE festival – biće izložbi, radionica, pozorišnih predstava, filmskih projekcija i dobre muzike. 

Do 17. avgusta u Inđiji je aktuelan "Scena fest", dok će veliki pozorišni festival "Tvrđava teatar" biti organizovan u Smederevu od 11. do 20. avgusta.

Učestvujte na jednom od dva zanimljiva izbora, 9. avgusta: najlepša rakija – "Šumadijska kraljica" – biće izabrana u Banji Gornja Trepča, a lažov godine u selu Drlače kod Ljubovije, na "Lažijadi".
Gdestinacija