Štrajk dolazi u posebno opasno vreme za Iberijsko poluostrvo, koje se bori sa ogromnim ekonomskim problemima i čiji turizam je tek na početku da se oporavi posle tri veoma teške godine. 

Ova akcija će pogoditi sve španske internacionalne aerodrome – naročito one na popularnim destinacijama za odmor poput Malage, Alikantea i Kanarskih ostrva.

Radnici protestuju jer je privatna firma zadužena za putnički prtljag saopštila da će otpustiti 4 radnika. Trojica su otpuštena iz iste firme, ali je sindikat radnika stao uz još jednog otpuštenog iz druge kompanije.

\"Štrajkovi mogu uništiti sezonu odmora, a na hiljade ljudi putuje do i iz Španije ovih dana – i sve to jer je jedna osoba otpuštena. Sve je otišlo predaleko,\" rekao je neimenovani izvor.

Prvi dan štrajka bi se vremenski namerno poklopio sa dolaskom pape Benedikta XVI u Madrid.

\"Kada je kompanija WFS potpisala ugovor i preuzela brigu oko prtljaga, garantovala je da neće biti otpuštanja, a ubrzo nakon toga četvoro je ostalo bez posla.

To je neprihvatljivo. Za nas je to kap koja je prelila čašu. Od 4. jula pokušavamo da se nađemo sa predstavnicima kompanije i razgovaramo, ali bez uspeha. Ovaj štrajk je naša jedina opcija\", kazao je PR Udruženja sindikata.

Sa druge strane, PR španskih aerodroma je uzvratio: \"Ne znamo kolike će posledice biti. Nadamo se da će štrajk biti obustavljen\".

Avgust je u Španiji najprometniji mesec jer na milione putnika prolazi kroz njihove aerodrome.
Izvor: B92