Putovanja mogu biti nezaboravna iskustva. Međutim, uprkos tome što svet postaje “manji”, strah od nepoznatog je zajednički svim ljudima.

Poluistine koje imaju svrhu da putovanje učine uzbudljivijim, a destinaciju opasnijom od nas ostalih se prihvataju kao potpuno tačne. Predstavljamo vam 10 uobičajenih putničkih priča, koje zaslužuju da budu uzete sa rezervom. 

Dok su neke zasnovane na istini, ali sa pridodatom hiperbolom, druge su čiste gluposti. Sada pobijamo 10 putničkih mitova.

10. Uključen mobilni će srušiti avion
Postoji strah da će se mobilni telefoni umešati u rad pilotskih instrumenata, što bi moglo izazvati nesreću. Iako je ta tvrdnja još na snazi, studija američke Savezne avijatičarske administracije ovu teoriju ne može da dokaže.

Uprkos tome, mnogi avio-prevoznici dozvoljaju upotrebu mobilnih telefona.
Mit? Verovatno.

9. Tablete protiv malarije vas ne štite od nje
Većina lekova protiv malarije je efikasno u 85-100% slučajeva. Oni smanjuju mogućnost da se razbolite ali vas ne štite u potpunosti od nje. Isto važi i za suvu sezonu, za koju važi da tokom nje komarci nisu aktivni.

Nemojte se oslanjati samo na tablete – naročito što malarija može biti rezistenta na mnoge od njih.

8. Kurs je bolji kod kuće
Lako je pretpostaviti da su kursevi u menjačnicama povoljniji kod kuće, ali to baš i nije tačno. Kada u inostranstvu menjate novac možete proći povoljnije ako koristite specijalne bankovne račune ili kreditne kartice koje ne naplaćuju komisiju. To je najbolje rešenje.

7. Rezervacijom unapred uštedećete novac
Ovo je delimično tačno. Karte su uglavnom jeftinije mesecima pre leta nego neposredno pred. Ali ako imate vremena da pratite cene i ponude destinacija, više će vam se isplatiti "last minute" opcija. Ova strategija je rizična i biće vam potrebna doza sreće, ali se rizik može isplatiti.

6. U inostranstvu se morate cenkati
Tačno je da se na mnogim destinacijama i u kulturama ovo očekuje. Negde, kada ugledaju turistu, lokalci povećavaju cenu pokušavajući da iskoriste nekoga ko ne zna pravu vrednost stvari. Ali ako bolje razmislite, zdrav razum će vas navesti da saznate kada vas lažu. Da li je zaista važno dali ćete platiti evro više za nešto? I samo zato što možete da se cenkate, ne znači da treba to da radite.

5. U inostranstvu će vas opljačkati
Još jedno često ubeđenje je da su druga mesta opasnija nego naš grad. Ali realnost je uglavnom drugačija. Mnoge strane zemlje imaju stopu kriminala mnogo nižu nego mesta koja nazivamo "kućom". Kriminalci, naravno, traže ranjivu žrtvu, a turisti to često jesu. Ali korišćenjem nekih predostrožnosti, bićete sasvim bezbedni.

4. Džet leg se javlja zbog nedostatka sna
Ovo je klasičan mit. Svi putnici koji su putovali satima iskusili su džet leg. Brzo menjanje vremenskih zona je za organizam prilično uznemiravajuće i zato se često poistovećuje sa umorom. Istina je da džet leg ipak ima malo veze sa tim koliko ćete spavati u avionu. On je povezan sa biološkim satom koje telo koristi da reguliše apetit, telesnu temperature i krvni pritisak.

3. Izleti ne pružaju autentično iskustvo
Neki turisti više vole da posete neka mesta u svojoj organizaciji kada odu na odmor. Međutim, dobro organizovana agencija sa obrazovanim vodičem vam može pružiti bolji doživljaj. On vas može naučiti nečemu što niste znali i pokazati vam mesta koja biste sami propoustili.

2. Svi razumeju engleski
Engleski jeste najrasprostranjeniji jezik na svetu, ali ga ne govore svi. Neka mesta nemaju uslove za učenje ovog jezika, dok druga forsiraju nacionalni identit i kulturu pa svoje stanovništvo ne izlažu u velikoj meri ovom jeziku. Poslednja istraživanja pokazuju da engleski razume 1,8 milijardi ljudi, što je, "samo" trećina svetske populacije.

1. "Last minute" letovi su najjeftiniji
Da, jesmo pre nekoliko pasusa rekli da ćete bolje proći sa ovim letovima nego sa onim rezervisanim unapred, ali… Ako avio-prevoznik želi da popuni preostalo mesto, on će znatno spustiti cenu; ali kada je reč o popularnim destinacijama, što kasnije rezervišete kartu više ćete je platiti. To je jednostavno pitanje ponude i potražnje. Što manje sedišta ostane, avio-kompanije će ih više naplatiti.

Izvor: B92