Do kraja oktobra 2011. biće otvorena Zanatska kuća na platou ispred Sportskog i poslovnog centra Vojvodina.

Udruženje zanatlija Novog Sada i Turistička organizacija grada Novog Sada organizovali su u drvenoj kućici od pedeset kvadrata pokrivenoj trskom ("svi pod jednim krovom") Zanatsku kuću. Tako su našli na jednom mestu keramičari, užari, kovači sa proizvodima od kovanog gvožđa, tkači sa odevnim predmetima i ukrasima za domaćinstvo, vinari i sarači, drvorezci i još po neki. 

Svi su oni članovi Sekcije starih zanata Udruženja zanatlija, koje okuplja preko dvadeset članova i tokom letnjih meseci učiniće da još
jedan deo grada bude zanimljiv, šaren i turistički primamljiv. Zanatlije će na ovaj način moći lakše da turistima i domaćim posetiocima ponude svoje zanatske proizvode, pre svega suvenire, i da tako doprinesu ukupnoj turističkoj ponudi grada.

Poznato je da je Novi Sad grad bogate tradicije koju su stvorili upravo zanatlije i trgovci trudom, umećem i otvorenošću za nova znanja i učinili ga prosperitetnim, jednim od najznačajnijih centara južnog dela Panonije. Kao preteča sadašnjeg Udruženja zanatlija uzeta je Zadruga novosadskih Srba zanatlija osnovana 20. juna 1870. godine. Po prvoj tački tadašnjeg Ustava "udružuju se srpske zanatlije, da ujedinjenom snagom radeći unapređuju radinost i svoje materijalno blagostanje", a razlog i motiv da se i 141. godina posle, današnje Udruženje zanatlija prikaže i pokaže, istovetan je.

Posebno će biti interesantne radionice priređene od strane samih majstora (čitaj: umetnika) za sve one znatiželjne koji žele da saznaju ili nauče po nešto o tradiciji i izradi zanatskog proizvoda. Zamišljeno je da ova Kuća bude otvorena do kraja oktobra i da posebno školska deca, i na ovaj način dobiju neke informacije i edukaciju iz tradicije i istorije kraja u kome žive.
Gdestinacija