“Divlja Srbija” (Wild Serbia) iz Valjeva u saradnji sa Turističkom organizacijom Srbije (TOS) u Beogradu otvorila je sezonu avanturističkih putovanja za leto 2011. i predstavila turističku ponudu i dešavanja.

Na konferenciji za novinare u Turističkoj organizaciji Srbije najavljeni su novi programi – kajak avanture u Srbiji, kao i avanturističke manifestacije "Valjevski izazov" od 17. do 21. avgusta i "Trke preživljavanja" poslednje sedmice u septembru.

Predsednik organizacije "Divlja Srbija" Nemanja Nešković rekao je da je "Valjevski izazov" avanturistička trka u trajanju od tri dana koja se drugi put organizuje u Srbiji.

Zadatak timova, učesnika trke, koji broje četiri ili pet članova jeste da za tri dana pređu određene relacije u prirodi peške ili biciklom, da preplivaju reku, prođu kroz pećinu, skoče u vodu sa stene, popenju se uz liticu i savladaju jedan od najekstremnijih kanjona u Srbiji, objasnio je Nešković.

Po njegovim rečima, staza je pažljivo osmišljena i predstavlja vrhunski multisportski doživljaj, pa se na "Valjevskom izazovu" očekuje veliki broj učesnika.

"Trka preživljavanja", pak, podrazumeva da timovi od dva do četiri člana za dva dana pređu stazu dugačku između 50 i 70 kilometara, rekao je Nešković.

Nešković je dodao da takmičari dobiju pola litra vode, a prolazeći kroz šume, kanjone livade i jaruge, susreću se sa raznim preprekama i opasnostima i u takvim uslovima sami treba da naprave sklonište, zapale vatru, pronađu hranu.

Potpredsednik "Divlje Srbije" Ivan Nastić rekao je da je avanturistički turizam bitan deo turističkog tržišta u svetu jer sve više ljudi želi aktivan odmor. Nastić je dodao da je avanturistički turizam u Srbiji u povoju i da je slabo marketinški propraćen i pozicioniran u odnosu na zemlje u regionu.

Nastić je rekao da se avanturistički sportovi mogu razvijati širom Srbije, ali kao najpogodnija destinacija izdvajaju se valjevske planine i zapadna Srbija jer taj kraj obiluje pećinama, stenama za speleologiju i penjanje, vertikalnim kanjonima, nizom živopisnih vrhova i pejzaža za biciklizam, a tu je i reka Drina za kajak sport.

Organizovane ture
Predstavnici "Divlje Srbije" istakli su da organizuju individualne i grupne jednodnevne ture avanturističkog turizma, a cena je, u zavisnosti od avanture, između 20 i 80 evra po osobi.

Među turama se izdavaju speleo avantura, kanjoning, kajak, abzajl, tim bilding, trka preživljavanja, paraglajding, slobodno penjanje i slično…
Izvor: Vestionline