Venecija ima kapacitet da dnevno primi 33.000 turista, a ovaj grad svakog dana poseti u proseku 59.000 turista.

Ogroman broj turista koji posećuju Veneciju, građenje nekretnina i neadekvatan pomorski saobraćaj, uzrokuju lagano uništavanje ekosistema lagune u Venecijanskom zalivu, saopštila je italijanska nevladina organizacija "Italija nostra". 

"Po rezultatima studije realizovane 1998. godine, Venecija ima kapacitet da dnevno primi 33.000 turista. Taj grad svaki dan prosečno poseti 59.000 turista", rekao je arhitekta Kristijano Gaspareto.

Po oceni stručnjaka "Italije nostre", "Venecija treba da primi ograničen broj turista koji su rezervisali turistički aranžman".

Ta nevladina organizacija se protivi i planovima opštine da u blizini Venecije izgradi novi grad sa depoima, preduzećima i kazinima, koji bi sa drugim gradovima trebalo da bude povezan brzom železnicom.

"Italija nostra" oštro kritikuje i plan po kojem bi ispod Venecijanske lagune trebalo da se izgradi tunel dugačak devet kilometara.

"Venecija je zaista u opasnosti", rekla je predsednica "Italije nostre" Aleksandra Motola Molfino i dodala da treba pronaći rešenje koje bi obezbedilo dugoročni razvoj.
Izvor: Mondo