U temeljima hrama Sri Padmanahauami u državi Kerala na jugu Indije pronađeno je blago čija vrednost, po preliminarnim procenama, dostiže 11 milijardi dolara. U strahu od lovaca na blago pojačane su mere bezbednosti, a planirano je da se oko hrama rasporede komandosi indijske vojske.

Ženske figurice od čistog zlata, od kojih je svaka teška barem jedan kilogram, zlatna ogrlica iz 16 delova, dugačka šest metara i teška skoro 35 kilograma, zlatne krune s rubinima i smaragdima, 17 kilograma zlatnih novčića, nekoliko džakova dijamanata, na hiljade komada zlatnog nakita i posuđa od zlata, samo je deo dragocenosti koje su pronađene u jednom od šest podruma.

Posebno se ističe kip boga Višnu, optočen dijamantima i smaragdima, čija vrednost još ne može da se proceni s obzirom na veliku starost.

Istoričari veruju da su blago, koje je ovde ležalo skriveno više od jednog veka, zakopale maharadže hinduističke kraljevine Travenkore. Temelji hrama su, po mišljenju arheologa, položeni 1566. godine, a legenda kaže da su kraljevi ove dinastije decenijama pohranjivali dragocenosti u tajnim odajama kako bi ih iskoristili u periodima gladi za opstanak svojih podanika i sačuvali od Britanaca.

Nadležne sada muči pitanje kako da zaštite dragocenosti s obzirom na njihov nemerljiv kulturno-istorijski značaj. Pošto se očekuje navala lovaca na blago, policija je oko hrama uspostavila tri bezbednosna prstena, a pojačala je i kontrolu sveštenika i osoblja hrama.

Koliko "vredi" 11 milijardi
1,05 srpskih budžeta
21,7 miliona prosečnih srpskih plata
143 godine ugovora Kristijana Ronalda
6,11 puta bi Nole morao da osvoji Vimbldon da dobije taj novac
22 miliona ajpeda
1,2 miliona kragujevačkih "punta"
Izvor: 24sata