Sa oko šest i po miliona kilometara autoputeva, SAD nudi više vožnje po asfaltu nego što bi iko mogao da izvede tokom života… Ako vas zanima istorija Divljeg Zapada ili samo želite da posetite neku od predivnih američkih destinacija i stranputica, pročitajte top listu najznačajnijih američkih “vožnji”…

1. Route 66: "Majka puteva" u SAD proteže se od Čikaga do Los Anđelesa, a zovu ga i "Historic Route 66" pa čak i "Glavna američka ulica". Izazov je za bajkere širom sveta, a možda je i jedini autoput-destinacija, put-čudo zbog koga turisti dolaze iz drugih zemalja… Pored puta dugačkog oko 4.000 kilometara ima dosta atrakcija za fotkanje, prastarih restorana i motela.

2. Pacific Coast Highway: Krivine pored okeana u Kaliforniji pune su zvezda u neviđenim automobilima. Autoput prolazi pored zlatnih plaža, preko Golden Gejta pa do severnih kaifornijskih šuma. Znači – pazite da se ne sudarite sa Branđelinom…

3. Blue Ridge Parkway: Vozite po prelepim Apalačkim planinama, okruženi šumom, kolibama, na radiju blugras muzika, a onda doživite fantastičan zalazak sunca… Duž ovog, možda i najlepšeg američkog puta, veoma paze na čistoću i ekološki su aktivni – zato, obratite pažnju! Inače, 755 kilometra odličnog asfalta!

4. Florida’s Highway 1: Po ovom autoputu se leti! A i ovaj put vodi u Ki Vest! A i tako je blizu Kubi… A tek Majami… Kakvi mostovi – uključujući i čuveni – svojevremeno najduži – Most od sedam milja…

5. Great River Road: Prati tok reke Misisipi, a prolazi kroz deset američkih država. Obavezna zaustavljanja: Hanibal, rodni grad Marka Tvena i Zapadni luk u Sent Luisu.

6. Columbia River Highway: Iako je dug samo 120 kilometara ovaj autoput je prvi koji je postao kulturno-istorijski "spomenik" u SAD. Preporuka je da se putuje u proleće, kad sve olista i zablista i kad na najbolji način putnik može da doživi božanstvenu klisuru reke Kolumbije, ali i najpoznatije tunele Amerike.

7. Natchez Trace Parkway: Posle narodnjačkog lumpovanja u Nešvilu, preporučujemo vožnju po autoputu koji prolazi kroz Alabamu, Misisipi i Tenesi. Veći deo puta prolazi kroz nacionalni park, a u staromodnim usputnim kolibama dobro se roštilja i u trenucima predaha pije dobro pivo.

8. Road to Hana: Ako ste već došli na havajska ostrva, onda sigurno imate para da iznajmite auto i provozate se od grada Kahuluja do Hane. E, da: najkraći put na ovoj listi (osamdesetak kilometara) prava je turistička atrakcija na ostrvu Maui. Ako nađete dobrog vodiča, nekoliko puta ćete da se zaustavite, jer će vam pokazati prelepe mostove, skrivene vodopade i sela, ali i prelep horizont koji se pruža duž obale kojom vas put vodi.

9. Seward Highway: Posle vožnje po Havajima, sledi vožnja po Aljasci, od najvećeg grada Enkoridža do Kinajskog poluostrva. Vozićete se kroz glečere, pored jezera i fjordova, preko brda i po dolinama. Hladna uživancija!

10. US Highway 50: Ukoliko želite mir i tišinu oko vaših kola, ukoliko želite da uživate u bespuću, pustinji… "praznini" Amerike, vrućem asfaltu… provozajte se Najusamljenijim putem u SAD!
Izvor: Lonely Planet