U Peruu je u proslavljena stogodišnjica otkrića Maču Pikčua, tvrđave drevnog naroda Inka sagrađenog između 15. i 16. veka u Andima, u blizni grada Kusko.

Pozorišni režiser Luis Ljosa nadgledao je efekte u drevnoj citadeli koja je 1983. godine stavljena na listu svetskog nasleđa UNESKO-a. Proslava stogodišnjice, uz pratnju Dvoržakove simfonije ”Iz novog sveta", bila je prva prilikla da se Maču Pikču osvetli tokom noći. 

Za naredne dane u planu su plesne predstave, koncerti, istorijske procesije, magijski rituali i akademske koferencije, a Maču Pikču će se naći i na novčanicama od 10 sola (3,5 dolara).

Na zahtev UNESKO-a, sinoćnja svečanost je bila kratka kako bi se ograničio broj turista na drevnoj citadeli. UN su u junu upozorile da bi proslava 100-godišnjice otkrića mogla da privuče preveliki broj ljudi i naglasile važnost konzerviranja nalazišta, tako da je na ceremoniji bilo dozvoljeno prisustvo do 700 ljudi.

Kameni grad Inka iz 15. veka izgrađen je visoko u Andima i svetu ga je predstavio američki istraživač Hajram Bingam koji je poslužio kao inspiracija za holivudski lik – Indijanu Džonsa.

Bingam je stigao na nalazište 25. jula 1911. godine na čelu dobro opremljene naučne ekspedicije. Svoja otkrića o ”izgubljenom gradu Inka" objavio je u listu ”Nacionalna geografija".

Iako se mnogi stručnjaci slažu da je Bingam vratio Maču Pikču na svetsku mapu, peruanski eksperti ga optužuju da je pokrao njihovu zemlju i dodaju da su drugi pre njega otkrili Maču Pikču.

Tokom tri ekspedicije Bingam je na američki Univerzitet Jejl doneo 44.000 predmeta od kojih je 366 vraćeno Peruu u martu.
Izvor: B92