Na Staroj planini možete da provedete vikend u srcu prirode, vidite gnezda surih orlova, uživate u lovu i ribolovu, upoznate stare zanate i probate čuveni kačkavalju iz ovog kraja.

Državna granica između Srbije i Bugarske poklapa se sa prirodnom međom, Starom planinom, koja se u blagom luku, dugačkom preko stotinu kilometara, prostire od Zaječara do iznad Pirota i nastavlja dalje u Bugarsku.

Ako uživate u istraživanju retkih biljaka Stara planina je pravo mesto za vas, jer ovde je utvrđeno postojanje više od hiljadu biljnih vrsta. Takođe, ovde živi 116 vrsta leptira, 18 vrsta vodozemaca i gmizavaca, 203 vrste ptica i preko 30 vrsta sisara.

Za ljubitelje lova Stara planina nudi lovište površine 10.970 ha. Svoje stanište ovde su našli jelen, srna, divlja svinja, medved, vuk, jarebica kamenjarka, divlji golub grivaš… U samom srcu lovišta nalazi se Zavojsko jezero, pogodno za sportski ribolov.

Na Staroj planinini možete da razgledate i spomenike kulture stare nekoliko vekova. U blizini lovišta nalaze se manastiri Sveti Jovan Bogoslov iz 14. veka i Sveti Đorđe iz 16. veka. U pećini na brdu Kamik kod sela Rsovci, udaljenog 22 km od Pirota, nalazi se crkva Svetog Petra i Pavla (13. vek), poznatija kao Pećinska crkva. Poznata je po tome što na severnom zidu ovog svetilišta stoji jedinstvena freska Isusa Hrista na kojoj je on mlad i ćelav.

Staroplaninski ili pirotski kačkavalj je nadaleko čuven. On se, specifičnom tehnologijom, pravi od ovčijeg sira. Ovde prave i vurdu, koja se dobija ceđenjem kiselog mleka. Nakon previranja od približno mesec dana, zajedno sa paprikom, dobija se vrlo kvalitetan proizvod.

Zato ako odlučite da posetite Pirot i Staru planinu nikako ne bi trebalo da propustite da probate ove đakonije, kao ni da upoznate rad pirotskih tkalja i vidite čuvene pirotske ćilime.
Izvor: S media