Usluge niskotarifnih aviokompanija na Balkanu najviše koriste turisti iz Srbije, pri čemu je više od polovine putnika nastanjeno u inostranstvu, pokazalo je “Galupovo” istraživanje strukture putnika.

Na ovim letovima muškaraca ima više nego žena – 52,3 odsto prema 47,4 odsto. Pri tome je samo pet odsto putnika mlađe od 18 godina. Putnici sa Balkana najviše koriste letove niskobudžetnih kompanija za posete prijateljima i rođacima u inostranstvu, kako je izjavilo 32 odsto ispitanika. 

Za putovanja u inostranstvo radi života i rada opredelilo se 27,5 odsto putnika, zbog turizma 25,2, a zbog poslova 7,8 odsto. Muškarci te letove koriste češće od žena za poslovna putovanja i taj odnos je 11,2 prema 4,5 odsto. S druge strane, žene više od muškaraca na taj način posećuju rodbinu i prijatelje u inostranstvu, odnosno njih 36,9 odsto.

Muškarci češće od žena putuju za Geteborg, Brisel i Rigu, a žene od muškaraca u Oslo i Rim. Istraživanje je pokazalo i da stepen obrazovanja ima veliki uticaj na izbor destinacije do koje se stiže niskotarifnim letovima.

Tako su putnici sa visokim obrazovanjem najčešće birali let za Rigu u 74,5 odsto slučajeva, zatim za London, Rim i Barselonu. Srednje obrazovani su najradije putovali za Nemačku i Švedsku.

Među ukupnim brojem putnika loukost kompanija, preovlađuju oni sa visokim obrazovanjem 52,1 odsto, dok onih sa srednjom školom ima 40,8 odsto, sa osnovnom 5,9 odsto, dok nekvalifikovani čine svega 1,1 odsto putnika.

Najviše putnika, njih 43 odsto staro je između 18 i 34 godine, 29,7 odsto je u dobu između 35 i 49 godina, 22 odsto ima od 50 do 60 godina, a 5,4 odsto su stariji od 65 godina.

Mlađi putnici najviše putuju zbog turizma i školovanja i to najčešće u Minhen, London, Rim, Ajndhoven i Kopenhagen, dok stariji uglavnom idu u posetu prijateljima ili na rad i to najviše u Štutgart i Malme.
Izvor: B92