Peruanska železnica FCCA (Ferrocarril Central Andino) je jedna od najspektakularnjih pruga na svetu, koja se penje na kanjone visine do 4.781 metara.

Peru je zemlja u Južnoj Americi sa puna kontrasta, pustinjom u priobalnom delu i ogromnom tropskom prašumom koju razdvaja lanac Anda, od kojeg zastaje dah, objavljeno je u najnovijem broju informativnog lista Železnica Srbije "Pruge".  

Izgradnja ove pruge je bila veoma teška, a završena je 1936 godine. Železnički put "od okeana do oblaka" ima sedam cik cak delova, 60 vijadukata i mostova i 66 tunela.

Početak pruge je kroz priobalni deo u dolini na 47 metara nadmorske visine, a posle 54 kilometra počinju planinski venci Anda i duboki i visoki kanjoni. Za turiste je ponudi putovanje kroz romantične doline i visoravni Anda, a na relaciji od Kusko do Maču Pikču najveće turističke lokacije saobraćaju tri voza.

U nekim delovima Perua jedini prevoz je voz, na primer na relaciji od Kuska do Akva Kaljentes. Teretni saobraćaj je veoma razvijen i uglavnom se prevoze rude sa površinskih kopova.

Najveća inovacija na toj pruzi je što od 2005. saobraćaj lokomotiva koja za svoj rad meša gas i naftu.
Izvor: B92