Po svojim “divljim” prirodnim lepotama, gastronomskom umeću majstora tradicionalne kuhinje i neverovatno dobrim vinima Sicilija je nadaleko čuvena.

Najveće evropsko ostrvo poznato je po svojoj lepoti i neverovatnim pejzažima. Sicilija je u prošlosti bila grčka kolonija, rimska pokrajina i arapski emirat, o čemu danas svedoče brojni antički hramovi, amfiteatri, srednjovekovne katedrale i palate. Ovde možete da otkrivate istoriju i kulturu zapadnih civilizacija i da se kupate na prelepim plažama Sredozemnog, Tirenskog i Jonskog mora. 

Omiljena letovališta na ovom ostrvu su Đardini Naksos, San Vito La Kapo i Čefalu, gradić koji je desetak kilometara udaljen od Palerma, glavnog grada ostrva. Ekskluzivno ostrvce Panareu je stecište svetskog džet-seta i udaljeno je oko 50 km od severne obale Sicilije. Skoro na samoj granici s provincijom Katanija leži Taormina, koja je bez konkurencije najlepše turističko mesto Sicilije.

Ona je kultno mesto za razgledanje, odlazak u stare tradicionalne restorane, gde možete da probate najbolje morske specijalitete kao i paste svih vrsta. Inače Taormina je bila više puta i mesto snimanja nekih najpoznatijih svetskih filmova.

HRANA I PROVOD
Sicilija je poznata po kvalitetnim vinima, proizvodima od meda, bademima i pistaćima, mirisu pomorandži i limuna, zatim po čuvenoj pasti sa sardinama, kanolima i kasato torti. Takođe, ovde je fantastičan i sladoled, za koji Sicilijanci čak tvrde da su ga izmislili.

U Taormini postoji nekoliko odličnih restorana sa sicilijanskom kuhinjom, a najposećeniji su "Duomo" i "Kastelo" u kojima služe dimljeno meso sabljarke i "toronćine", čokoladne bombone sa bademom. Prosečan ručak košta oko 25 evra, a ukoliko se odlučite za neki od ribljih specijaliteta, moraćete da izdvojite oko 60 evra. Porcija špageta košta oko pet evra, paste 1,8 – 3,5 evra. Obavezno probajte kolačiće "kasato" i "kanoli" i vino "korvo kolomba platino".

NAJLEPŠE PLAŽE
Porto Empedokle je najlepša plaža u Argiđenti, a San Vito La Kapo je plaža rajske lepote i nalazi se blizu Palerma. U Čefalu, 75 km od Palerma, postoji nekoliko lepih peščanih plaža.

NE PROPUSTITE:
Palermo: glavni grad ostrva s prekrasnom arhitekturom. Ulaznice za razgledanje kulturno-istorijskih spomenika koštaju od pet do 10 evra.

Sirakuza: gradić koji su napravili Grci 735. godine pre nove ere, u kome su grčki hramovi i rimske katakombe, renesansne, gotske i barokne palate i crkve. Izlet košta 20 do 30 evra.

Etna: obilazak vulkana, na kojem postoji oko 260 grupa ugašenih i dosta aktivnih kratera. Za one koji ne žele da pešače do vrha s parkinga vozi žičara. Zbog dužeg pešačenja dobro bi bilo da na izlet krenete u čvršćoj obući. Na izlet ponesite svoje sendviče i vodu, jer su restorani ovde poprilično skupi.

Agriđento: jedno od najpopularnijih izletišta, u kojem se nalazi čuvena Dolina hramova, od kojih većina datira iz 6. i 5. veka pre nove ere.

Grčko pozorište: najznačajniji lokalitet u Taormini, datira iz 2. veka pre nove ere. U njemu se i danas izvode predstave,a ulaz se plaća četiri evra.
Izvor: S media, Vestionline