Turisti koji letuju u seoskim domaćinstvima mogu da se oprobaju u lakšim poslovima. Pun pansion u privatnim kućama najčešće košta od 1.500 do 2.500 dinara.

Odmor u prirodi, van vreve u gradovima i krcatim letovalištima, sve veći broj turista traži na – selu. Ovakvo letovanje, gde pun pansion košta od 1.500 do 2.500 dinara, uz klasičan odmor nudi gostima da se oprobaju u skupljanju sena, branju voća i povrća i drugim lakšim seoskim poslovima. 

Po zvaničnim podacima, gostima u Srbiji na raspolaganju je oko 10.000 registrovanih ležajeva u seoskim domaćinstvima. Najviše njih nalazi se na Zlatiboru, Rudniku, u Vrnjačkoj Banji, Kosjeriću, Pirotu i uz obale Drine. Apartmani i sobe koje nude domaćini nemaju "krevete" od sena i lavor umesto umivaonika, već savremen nameštaj i kupatila.

U Krčmaru, kod Mionice, na obroncima Maljena, samo stotinak kilometara od Beograda, gostima je na usluzi porodica Krstivojević. Uz spokoj koji nudi netaknuta priroda, gosti mogu da "napune baterije" uz bogatu trpezu, domaća jela i đakonije, odličnu rakiju i meze…

Domaćini Marica i Miroslav Krstivojević kažu da je najveći broj njihovih gostiju oduševljen – trpezom.
– Služimo ih pomalo zaboravljenim starinskim jelima, koja ne mogu da nađu u gradu – pričaju oni. – Hvale domaći kajmak, pršutu, proju, kuvana domaća jela, naročito im se sviđa kačamak. Naravno, na meniju su i internacionalna jela i specijaliteti vrhunskog kvaliteta. Sve specijalitete proizvode domaćinstva iz Krčmara. Najviše naših gostiju je iz Beograda i Novog Sada, pa kad se odmore na selu ponovo mogu da se uhvate u koštac sa svakodnevnom gradskom vrevom.

Turisti koji ovde dođu mogu da se rekreiraju na pešačkim i stazama za planinski biciklizam, posete osmatračnice za ptice, lovišta… Ovde pun pansion košta 1.800 dinara, polupansion staje 1.500, a prenoćište 900 dinara. Gostima nude i kajganu sa slaninom, sir, pitu zeljanicu. Tu su i mekike sa sirom, lepinja s kajmakom, domaće kiselo mleko, pohovane paprike, sarma…

A domaćinstva u selima podno Divčibara čak žele da šire kapacitete. U tamošnjoj seoskoj idili, cena pansiona je 1.300 dinara, a u specijalnim bungalovima, sa gotovo hotelskom uslugom, pansion košta 2.500 dinara. Gosti mogu da se kupaju pod vodopadom, uživaju pored veštačkog jezera ili domaćinima pomažu u berbi maline i sakupljanju sena. Od domaćina na kraju dobijaju slatka, sir, kajmak, rakiju i lekovito bilje.
Izvor: Večernje novosti