Jedni metalnim šiljkom probadaju obraze i jezik, drugi preskaču niz sastavljen od jednogodišnjih beba, treći umiru u borbi za parče sira, a sve to u slavu boga, njima važnih simbola ili čak – iz čiste zabave!

Taipusam, Indija, Malezija, Singapur

Taipusam je hindu festival koji se jednom godišnje, u januaru ili februaru, održava u Indiji, Singapuru i Maleziji. Njime se slavi rođenje Murugana, sina bogova Šive i Paravate. Za proslavu, učesnici briju glave i obavljaju hodočašće. U toku rituala guraju oštar, metalni šiljak kroz obraze i jezik, a neki stavljaju i kuke na leđa kojima vuku tešku predmete. Cilj svečanosti je da izdrže bol koliko je god moguće, i za one koji istrpe najviše kaže se da su najviše blagosloveni.

Fijesta de Santa Marta de Ribarteme, Španija
Španija je meka za bizarne festivale, a Fijesta de Santa Marta de Ribarteme nije izuzetak. Festival se održava svake godine u Las Nijeves za ljude koji su bili "blizu smrti" u poslednjih godinu dana. Učesnici se okupljaju u slavu vaskrsenja, bilo noseći kovčeg ili da su i sami u kovčegu. Festival se završava vatrometom.

Festival preskakanja beba, Španija

Nastavljajući sa bizarnim Španiskim festivalima, navodimo "Preskakanje beba" kao jedan od najčudnijih i veoma opasnih. Datira iz 1620. godine i održava se na praznik Tijelovo u selu Kastriljo de Mursija. Festival uključuje postavljanje bebe od godinu dana na dušeke, dok se odrasli muškarci oblače kao đavoli i počinju da skaču preko njih. Veruje se da je preskakanje bebe skoro kao krštenje. Nepotrebno je reći, to dovodi do mnogo povreda (na sreću – uglavnom muškaraca).

Roling-sir festival, Velika Britanija
U Glosterširu, Velikoj Britaniji, svakog maja održava se čudan Roling-sir festival . Svake godine, baca se komad sira niz izuzetno strma brda, a učesnici festivala idu jedni preko drugih da bi ga uhvatili. Naravno, životi su u pitanju, a festival rezultira određenim brojem žrtava.

Majmun festival, Tajland
Majmun Bife Festival na Tajlandu održava se u čast hindu Boga Rama i Hanuman (majmun kralj), i obuhvata postavljanje 3.000 kg povrća i voća za majmuna do klisure i dalje.

Testis festival, Montana, SAD

Testis Festival se održava u Montani, SAD. Festival je za strogo odrasle s obzirom na to da se vrti oko jela bikovih testisa. Festival takođe uključuje rvanje u ulju, takmičenje u mokrim majicama, javnu golotinju i poseban deo gde učesnici dobijaju besplatno piće u zamenu za svoj donji veš.

Rednek Igre, Džordžija, SAD
Rednek Igre se održavaju svake godine u Istočnom Dablinu, Gruzija. Festival karakteriše niz čudnih događaja, uključujući bacanje daski toalet šolje i "sviranje" serenada pazuhom.
Izvor: 24 sata