Ruke su vam pune stvari i torbi, još niste sve složili u automobil, kamoli krenuli na put, a deca već zanovetaju i zahtevaju svoje. Iako se u tim trenucima čini da vas samo sekunde dele od nervnog sloma, ipak postoje neki mali trikovi koji će svima olakšati put do mora.

Foto: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Za početak, ako nemate automobil s klimom, razmislite o tome da krenete na put ranije ili pred kraj dana zbog vrućina. Bez obzira na to kada krećete na put, na stakla svakako stavite štitnike za sunce koji sprečavaju prodiranje UV zraka. Da biste olakšali putovanje i sebi i deci, možete krenuti na put kada je detetu vreme za spavanje. Znate da klinci zbog sigurnosti moraju da budu vezani, pa nije potrebno posebno napominjati da moraju da budu u auto-sedištima koja odgovaraju njihovim godinama. 

Prtljag pažljivo rasporedite po automobilu da se deca ne osećaju zatrpano i da u svakom trenutku možete doći do mališana. Budući da obično pakujemo puno stvari, pa i kolica ili putne krevetiće kad su s nama bebe, zgodno rešenje su krovne kutije (ukoliko imate više od 20.000 dinara za nešto tako). Tako će mesta u automobilu biti napretek, posebno na zadnjem sedištu ako budete morali da sedite pored deteta.

Pre puta u posebnu kesu ili ranac spremite svežu vodu ili voćne napitke bez šećera, nekoliko sendviča, voće i suve grickalice. Nije poželjno da mališani piju, na primer, gazirane sokove ili jedu slatkiše, jer su od šećera aktivniji, a mogli bi i da povraćaju. Doduše, ako se zaglavite u gužvi pošto putujete već neko vreme, počastite ih, npr. sladoledom da se malo razvesele jer je i njima teško.

Uz sebe imajte rezervnu dečju odeću, vodu i vlažne maramice kako biste dete mogli da presvučete, operete i obrišete u slučaju malih \"nezgoda\". Pri ruci neka vam obavezno bude i nekoliko igračaka uz još nekoliko slikovnica i obavezno kompakt diskovi sa dečjim pesmama. Klinci će više uživati ako se zabavljate s njima ili planirate šta ćete sve da radite kada konačno dođete na odredište.

Tokom putovanja vreme možete da prekratite raznim igricama, poput traženja automobila u određenoj boji, pogađanja registarskih oznaka ili nekim brojalicama, zagonetkama, pitalicama pa i pričama kojima ćete sprečiti dečju dosadu.

Nemojte razmišljati samo o tome da što pre stignete na cilj jer deci treba odmor. Zavisno od dužine puta, stanite nekoliko puta, dozvolite klincima da se malo protegnu, istrče i osveže. Možete pre puta saznati ima li koje nekog mesta u prirodi gde se deca mogu odmoriti, pa ga uključite u planove.

Iako ćete se naći u stresnoj situaciji, probajte da budete opušteni i popustite malo klincima jer se i njima žuri da se što pre brčkaju u moru.
Izvor: Tportal.hr