Opuštanje tokom vikenda u specijalnom rezervatu prirode u Banatu. Na jednom mestu – salaš “Lujza”, etnokuća “Trofej”, ečanski “Kaštel”.

Specijalni rezervat prirode "Stari Begej – Carska bara", u međurečju Tise i Begeja, kod Lukinog Sela idealno je mesto za vikend odmor i provod. Ova oaza prirode nalazi se na 15 kilometara od Zrenjanina, 70 kilometara od Beograda, a 60 od Novog Sada. 

Carska bara dobila je ime zaista po caru – austrougarskom prestolonasledniku Ferdinandu – koji je krajem 19. i početkom 20. veka ovde često boravio u lovu. Danas je jedno od najznačajnijih i najvećih zaštićenih prirodnih dobara Srbije. Ornitološka je stanica svetskog značaja, a na Carskoj bari mogu se videti retke vrste ptica i divljači.

Ali, baš ovde se može uživati i rekreirati u netaknutoj prirodi, provozati koritom Starog Begeja, oprobati pecarošku sreću na obližnjim kanalima i jezerima ribarskog gazdinstva "Ečka". Za hranu i piće brinu ugostitelji restorana „Sibila", a na jelovniku dominiraju riblji specijaliteti i jela od divljači.

Boravak na "Carskoj bari" može da se obogati posetom obližnjem salašu "Lujza" u Belom Blatu. Ovde goste dočekuju tradicionalnim banatskim jelima, priređuju svinjokolje, nude štrudle, kajsijevaču i dunjevaču.

Tu se nalazi i banatska etnokuća sa restoranom "Trofej", čija je maskota medved Miška – atrakcija mini-zoološkog vrta. A, u neposrednom susedstvu, u Ečkoj, nalazi se čuveni dvorac "Kaštel", sa bogatom ponudom i raznovrsnim sadržajima. Ovde posetioci mogu da uživaju u autentičnom ambijentu nekadašnjih banatskih grofova, borave u sali "Kaštela", u kojoj je 1820. svirao, tada devetogodišnji, Franc List – kasnije slavni pijanista.

Obilazak rezervata turističkim brodom – foto safari – košta 350, a "staze zdravlja" 200 dinara. Čamci i kanui mogu da se iznajme za 500 dinara po satu, a dnevno posmatranje ptica košta 5.000 dinara. Ovde se izdaju dnevne i mesečne dozvole za pecanje na jezerima "Ečke".
Izvor: Večernje novosti