Privatna plovila u crnogorskim pristaništima napravila gužvu. Za brodove do 10 metara cena usluge je 20 evra dnevno, a za brodove više od 40 metara dužine više od 300 evra.

U hercegnovskoj gradskoj luci puni su svi vezovi, a od početka nautičke sezone ovde je uplovilo oko 400 jahti i brodova. Na osnovu dosadašnjih podataka, prema rečima direktora Obrada Gojkovića, sezona je na nivou lanjske, ali je struktura gostiju bitno promenjena – manje je hrvatskih čartera, verovatno zbog ekonomske krize, a sve više privatnih jahti. 

– S druge strane, dolaze i vlasnici plovila koja su u luci Porto Montenegro – kaže Gojković. – Kada je reč o turističkim brodićima koji stižu iz Budve, Tivta i Kotora, špic sezone u Luci očekuju krajem jula i početkom avgusta. Usluge Luke koristi i 40-50 vlasnika turističkih brodića iz Herceg Novog.

Cene su ostale nepromenjene, pa je hercegnovska luka i dalje konkurentna u odnosu na luke u okruženju. Za brodove do 10 metara cena usluge sa vodom i strujom je 20 evra dnevno, a za brodove preko 40 metara dužine više od 300 evra. U Novi najčešće pristaju brodovi od oko 15 metara, i za njih je cena dnevnog boravka sa vodom i strujom oko 50 evra. U proseku se jahte zadržavaju dan ili dva, a Luka može da primi oko 40 jahti veličine do 20 metara.

– Nautički turizam je kvalitetna ponuda i u nju se ne uklapa glasna muzika – izričit je Gojković. – Nažalost, problem buke prisutan je i ove godine, a lane je zbog njega bilo i nekoliko otkazivanja boravka.

Prihod ostvaren u Luci lane je bio 70.000 evra. Deo novca izdvojen je za tekuće održavanje i plate zaposlenih, a oko 30.000 uvek ostane za opremanje luke, pa je tako obnovljena sva infrastruktura i zamenjeni su oštećeni vezovi – kaže Obrad Gojković.
Izvor: Večernje novosti