Da je Njujork grad koji “nikad ne spava” je običan urbani mit, ukazuje jedna Internet analiza, kojom je utvrđeno da je po tome ovaj grad tek na 32. mestu u svetu, znatno iza Kaira, Montevidea, Bejruta, Malage i Saragose, koji su na toj listi zauzeli prvih pet mesta.

Čak je gotovo svaka prestonica EU ispred Njujorka po tome koliko je živa noću – Brisel, za koji se obično misli da je uspavan, birokratski grad, je zauzeo 11. mesto, Lisabon je na 15. mestu, London na 17, Pariz na 18, a Rim na 27, prenosi Rojters. 

Istraživanje je obavljeno na sajtu društvene mreže Badoo.com, na bazi analize 120 miliona čet seansi ljudi iz 180 zemalja. Pokazalo se da večernja aktivnost u Kairu dostiže vrhunac pred jedan sat posle ponoći, znatno kasnije nego u Njujorku, koji svoje 32. mesto deli sa Marsejom, Palermom i Montrealom.

Od deset prvoplasiranih gradova na ovoj listi, pet je u Španiji – osim pomenutih Malage i Saragose, tu su i Mardid, Barselona i Valensija, dok je na desetom mestu argentinska prestonica Buenos Aires.
Izvor: B92