Sunce, morska so i hlor su najveći letnji neprijatelji sjajne kose. Iako će vas oduševiti lakoća oblikovanja kose pune morske soli, obvezno kosu isperite slatkom vodom i operite šamponom. Bez obzira na to da li imate masnu, normalnu ili suvu kosu, na moru je perite svaki dan.

Na plaži vrhove kose namažite regeneratorom ili kremom za sunčanje, a nakon plaže kosu perite sa after san šamponima koji će na najbolji način da očiste kosu od soli, hlora i krema za sunčanje. 

– Leto je idealno da odmorite kosu od fena i pustite je da se prirodno osuši. Takođe na sunce ne bi trebalo da izlazite sa mokrom kosom, jer je mokra vlas mnogo podložnija isušivanju, što kasnije dovodi do njenog pucanja – savetuje Željko Dobričić, vlasnik salona "Gruppa L’Ultima" i objašnjava da sređivanje kose, kao što je bojenje i šišanje, uvek obavite nakon letovanja.

Poslušajte i njegove savete koji će vam pomoći da kosa ostane zdrava i sjajna i nakon vrelih dana.

Šamponiranje
Oštećenu kosu perite nežno da se ne bi dodatno lomila. Raščešljajte kosu četkom pre pranja. Koristite malo šampona, rasporedite ga na mokru kosu i lagano masirajte. Isperite šampon mlakom vodom. Vruća voda oslabljuje kosu, a hladna ne odstranjuju sav šampon. Poslednje ispiranje hladnom vodom zatvoriće pore temena i kosi dati sjaj. Osušite teme mekanim peškirom. Koristite odvojeno šampon i balzam, a kombinacije 2 u 1 koristite samo jednom u toku meseca.

Preparati
Ako vam je stalo do kose, onda bi tokom vrelih dana trebalo da koristite preparate koji u sebi sadrže UV zaštitu. Međutim, ukoliko ih niste nabavili, svakog jutra pre polaska na plažu na kosu nanesite regenerator, napravite turban koji je sada u modi. Ako niste na plaži, ali morate da pešačite do posla, preporučljivo je da kosu zaštitite šeširom ili maramom.

Plaža
Kada govorimo o zaštiti kose od sunca, hlora i morske soli, važi skoro ista priča za farbane i nefarbane žene. Doduše, farbana kosa ima vlasi koje su više otvorene i kosa se brže suši, zato je pravilna nega neophodna. Pre nego što uđete u bazen ili more, pokvasite kosu običnom vodom, jer će na taj način vlas manje upijati morske soli ili hlora. Žene koje se farbaju u plavo već i same znaju da hlor može da bude nezgodan jer se pojavljuju zeleni pramenovi pa zato obavezno nakon bazena kosa mora da se ispere. Naravno, i nakon izlaska iz mora obavezno je ispiranje kose da morska so ne bi dodatno rasušila krajeve.

Maska za oporavak

Ako želite, možete da napravite i masku. Potrebno vam je: dva žumanceta, dve kašike meda, pola kašičice maslinovog ulja. Sve dobro promešajte i nanesite na vlažnu kosu. Masku možete da držite na glavi od deset minuta do maksimalno četiri sata. Na kraju je isperite mlakom vodom.

Banana za mekoću: Iako ste možda mislili da egzotično voće nije pravi izbor i za negu kose, prevarili ste se! Dve banane zgnječite viljuškom i pomešajte s četvrtinom šoljice meda.

Nanesite na kosu pa ostavite pola sata. Isperite mlakom vodom. Možete da upotrebite i sasvim blagi šampon ako voda ne ispere bananu i med s vaših vlasi. Kosa će vam biti zahvalna, a ovo pakovanje će joj vratiti mekoću i sjaj. Smiriće i ispucale krajeve.

Nega prilagođena kosi
Tokom leta veoma je važno da znate kako pravilno da negujete kosu i koje preparate da koristite. Zato preparate prilagodite vašem tipu kose.
Ravna
Tokom leta vaša kosa se širi i više je nalektr­isana, zato kosu operite šamponom namenjenim ravnanju kose, ali s regeneratorom oprezno. Izbegavajte kreme, a težinu možete postići s voskom želite li oštre rubove, ili sa penom ako vam je cilj volumeniziraniji izgled.
Talasasta
Kod ovog tipa kose bitno je regenerator naneti na celu dužinu. Nakon pranja, krema za kosu napraviće nežno valovit oblik.
Kovrdžava
Da biste očuvali prirodan izgled kovrdža, na vlažnu kosu nakon pranja nanesite kremu ili gel. Na plaži, gde verovatno nemate proizvod namenjen nezi kose, nanesite na vrhove kose malo ulja za sunčanje.
Izvor: Blic