Najlepše slike priroda crta na rekama. Bogatstvo flore i faune pruža mnoga zadovoljstva ljubiteljima prirode, ali reka može biti idealan način da istražite istoriju neke zemlje, kao i da se oprobate u nekom sportu.

Predstavljamo deset najlepših reka sveta. 

Poznata kao „reka koja beži iz raja" Caño Cristales u severnoj Kolumbiji često se smatra najlepšom rekom sveta. Velelepni prizor oblikuju alge koje boje rečno korito crvenim, žutim, plavim, zelenim i crnim nijansama, dok se staklasti vodopadi slivaju u neonski obojene bazene. Efekat duge javlja se samo tokom leta kada se kolonije algi razmnožavaju.

Kenai reka južne Aljaske oduzima dah planinskim predelom. Predstavlja najpopularnije mesto za sportski ribolov u državi. Na obalama ove reke uhvaćen je i najteži primerak lososa od 44 kg davne 1985. godine.

Na listi deset najlepših reka sveta našao se i Dunav. Protičući kroz deset zemalja pruža različite načine istraživanja istorije i kulture, a svoje mesto među najlepšim rekama zaslužio je kombinacijom starine i lepote. Krstarenjem kroz Austriju srednjovekovni gradovi i dvorci izgledaju kao da su na dohvat ruke.

Za one koji vole krstarenja ovo je najbolji način istraživanja Jugoistočne Azije. Mekong reka svoj put pronalazi kroz šest zemalja, ali najimpresivniji deo je od Pnom Pena u Kambodži odakle možete istraživati hramove Angkor Vata do Vijetnama. Mekong vam pruža kombinaciju ruralnih delova, metropola i veoma egzotičnih hramova.

Futaleufu reka koja protiče Čileom i Argentinom pruža i lepotu i dramu. Hladna, kristalna voda popularna je među ljubiteljima raftinga.

Najupečatljivi deo Zambezi reke koja protiče kroz šest zemalja su Viktorijini vodopadi – jedno od sedam svetskih čuda prirode.

Najlepše svetske reke imaju i Havaji, Kina koja se može pohvaliti Jangcenkjangom, nemačka Špreja, kao i njujorški Hadson.
Izvor: Biz Life