Izaberite najlepša letovališta u regionu za odmor. Predstavljamo vam osam plaža koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Plavi horizonti, Crna Gora
Smešteni na kraju doline Pržno, Plavi horizonti je skrovita plaža u maloj uvali. Fini pesak se prostire na 300 metara, a sa obe strane je okružena stenovitim visoravnima. Dok na samoj plaži nema toliko gužve, maslinjaci i borova šuma, prepuni su ljudi koji žele da se sklone sa sunca. 

More je čisto i plitko, što znači da će vam biti potrebno neko vreme da odete dovoljno daleko kako biste se isplivali.

Lubenice, Hrvatska
Ova bela šljunkovita plaža je smeštena u uvali u blizini sela Lubenice na hrvatskom ostrvu Cresu. Okružuju je strme litice i obezbeđuju posetiocima mir i tišinu. Međutim, postojanje litica, takođe znači da do plaže možete stići samo na 2 načina: čamcem ili preko strmih padina. Ova plaža nije poznata kao neke druge hrvatske plaže, ali u nemačkom dnevnom listu Bild našla na 15. mestu najlepših plaža na svetu.

Zlatni Pjasci (Wikipedia)

Zlatni pjasci (Zlatni Pyasatci), Bugarska
Jedna od najatraktivnijih destinacija za srpske turiste i jedna od najlepših plaža na Crnom moru, Zlatni Pjasci, nalazi se u blizini grada Varne. Plaža je stekla popularnost zahvaljujući dugim i širokim peščanim predelima i pristupačnim cenama. Iako je sama plaža prelepa, voda Crnog mora nije tako impresivna.

More je čisto, ali tamno, kao što i njegovo ime kaže; nema slane arome u vazduhu, tako da nemate osećaj da se nalazite na moru.

Ksamil plaža, Albanija
Malo, primorsko selo Ksamil ima lepe, bele pešćane plaže, a nalaze se u južnoj Albaniji na oko 900 km od Beograda. Preko vode postoje nekoliko malih ostrva, od kojih svaki ima sopstveni bar. Ostrva nisu daleko od kopna, što znači da možete da plivate do tamo ali možete otići i čamcem.

Voda je čista, nije previše hladna ni duboka. Još jedna prednost je da skoro nikada nema gužve i možda je baš to razlog da na Ksamil plaži provedete svoj odmor.

Kraljičina plaža (Wikipedia)

Kraljičina plaža, Crna Gora
Kraljičina plaža nalazi se na budvanskoj rivijeri a dobila je ime po kraljici Mariji Karađorđević, koja je ovde provodila leta. Ona je omiljena destinacija za sve srpske poznate ličnosti i to iz dobrog razloga: ova plaža pruža 120 metara finog, zlatnog peska, ukrašene čemprese i masline kao i tirkizno plavo more.

Iako postoje kafići na plaži, ponesite vodu sa sobom, jer samo gosti kafea mogu da se služe pijaćom vodom.

Zlatni rat (flickr)

Zlatni rat, Hrvatska
Zlatni rat jedna je od najlepših plaža Jadrana. Smeštena na južnoj obali ostrva Brač u blizini grada Bola, ova bela šljunkovita plaža daje vam osećaj da ima svoj sopstveni život.

Okružena je čistom, hladnom vodom i uokvirena mirisnim borovima. Mešavina aroma mora, soli i borove smole će vas pratiti gde god da krenete.

Dermi (Dhermi), Albanija
Dermi možda nije stilizovano mesto, ali svakako nudi jedinstven rustični šarm. Ovo južno albansko selo, nalazi se na tri sata vožnje od Tirane, a pored glavne plaže, postoje i one koje su malo dalje, ali su i mnogo lepše.

Pitajte lokalno stanovništvo za pravac i uputite se ka ovim divnim predelima.

Ada Bojana, Crna Gora
Ada Bojana pruža se na tri kilometra i jedna je od najpopularnijih crnogorskih destinacija. Nalazi se na rečnom ostrvu , okružena je sa dve strane: rekom Bojanom, sa jedne i Jadranskim morem sa druge strane.

Ostrvo je poznato po dve stvari: po najvećoj nudističkoj koloniji u zemlji i po najboljim restoranima sa morskim plodovima.
Izvor: B92