Nema boljeg načina da se istraži destinacija nego biciklom. U čast omiljenih dvotočkaša predstavljamo listu sedam biciklističko-turističkih ruta koje su želja svakog pasioniranog bicikliste…

1. Ostrvo Vajt (V. Britanija)

Ostrvo Vajt je najveće britansko ostrvo u Lamanšu, ali i biciklistički raj sa bujnim brdima, uskim stazama, malim klancima, ali i opakim liticama. Iako su domaći biciklisti naviknuti na ovaj teren, turisti tek u poslednjih nekoliko godina ganjaju bicikle po ovom istorijskom mestu. Ostrvo privlači uglavnom mlade ljude koji su u potrazi za romantičnim vikendom. Lako se dolazi – trajektom od Portsmuta za dvadesetak minuta.

Dodatak A: Pored predivnog pogleda na Lamanš, kupanje je prijatno samo tokom jula i avgusta.
Dodatak B: Na ovom ostrvu nalazi se botanička bašta čuvenog botaničara Dejvida Belamija. 
Dodatak C: Ovde se održava jedan od najboljih svetskih muzičkih festivala Bestival (sredinom juna).

2. Zapadna obala Tasmanije
Najveće australijsko ostrvo je Tasmanija. Svako ko se provoza bajsom, posle sat, dva shvati zašto je ovo Ostrvo inspiracije.Duž zapadne obale nalazi se skoro netaknuta divljina, brda su jedno do drugog, a tu je i najpoznatija tasmanijska planina (Kredl), najlepši primorski grad (Strahan), najviši vodopad (Montezuma) i najlepše jezero (Sent Kler). Naravno, sve je povezano autoputevima…

3. Leberon i Mon Vento (Francuska)

Borba protiv uzbrdica Leberona u Provansi može da izgleda ludo, ali nekoliko stotina kilometara dobrih staza uglavnom daje veoma prijatnu vožnju. Dok vozite bicikl, prolazićete pored drevnih rimskih ruševina, srednjovekovnih zamkova i divnih vinograda. Prijatne borove šume i plava polja lavande protežu se sa obe strane puta. Ali – pravi cilj je Mon Vento, mesto koje obiluje dramom za vreme Tur de Fransa, koje istovremeno i plaši i privlači sve bicikliste. Planinčina je obično pokrivena snegom od decembra do maja, a put je preporučljiv samo tokom letnjih meseci.

4. Ostrva San Huan (SAD)
Na bicikl, pa trajektom do jednog od ostrva San Huan koja se nalaze između Vankuvera i Sijetla. U ovom arhipelagu, trajekt vozi do šest ostrva koja su pokrivena šumama, obiluju skrivenim uvalama, istorijskim lokacijama, šarmom. Teren je brdovit, ali može da se vozi po ceo dan dok oko vas trče, skaču ili lete razne živuljke.

5. Provincija Kler (Irska)

Tu negde oko ušća najduže irske reke Šenon, nalazi se zlatnopeščana plaža ali i greben Moher koji prkosi Atlantiku. Vožnja po neverovatnim predelima ove provincije u nekim trenucima zbog krečnjaka može da vas asocira na vožnju po Mesecu. Ono što će da vas "spusti na Zemlju" jesu odlični seoski pabovi… Najbolje vreme za obilazak Klera je od juna do avgusta.

6. La Farola (Kuba)

Za ovu biciklističku turu obavezna (!!!) je kaciga. Na prvom mestu, zbog spektakularnog spuštanja autoputem "La Farola" od devet kilometara, od planine Barakoa do južne obale. Predeli kroz koje biciklisti prolaze čine litice sa tropskom vegetacijom, klisure, krečnjački teren… Autoput je sagradio Kastro kao kubanski odgovor na Tur de Frans, pa se i taj prvi deo zove "Vuelta Ciclista Cuba". Trka oko Kube održava se svakog februara. Zanimljivo je da su tokom 20. veka pobednici, pored Kubanaca, bili jedan Poljak, dva Sovjeta i jedan biciklista iz Istočne Nemačke… Ukoliko se ne takmičite, obavezno ponesite svoju hranu, opremu i prvu pomoć, jer ćete usput teško da pronađete korisnu stanicu…

7. Nacionalni autoput 1a (Vijetnam)

Najpopulatnija staza na ovom delu azijskog kontinenta prolazi celom dužinom uske zemlje, od severa do juga. Uglavnom se vozi pored mora, a dužina je oko 2.300 kilometara. Put ima "razumna" brda do 500 metara nadmorske visine, a dah često oduzimaju predivni planinski pejzaži, tirkizno Južno kinesko more ali i nepregledna pirinčana polja. "The Indochina Trekking Company" sa sedištem u Hanoju nudi različite biciklističke avanture kako u Vijetnamu, tako i u Laosu, Kambodži i Tajlandu.

Ukoliko vam ove biciklističke rute nisu dovoljne raspitajte se i o novozelandskom poluostrvu Otago, kanadskom ostrvu Kejp Breton, stazama oko Venecije, ali i o nekoliko poznatih biciklističkih destinacija u Nemačkoj.
Izvor: Lonely Planet