Ovogodišnji festival Exit, na Petrovaradinskoj tvrđavi od 7. do 10. jula u Novom Sadu, posetiće od 25.000 do 30.000 stranih turista, najviše iz Velike Britanije, procene su organizatora ovog muzičkog festivala.

PR mendažerka festivala Bojana Kovačević izjavila je da su procene o poseti stranih turista Exit ove godine napravljene na osnovu broja posetilaca koje je festival imao 2010.

Na predstojeći Exit će doći gosti iz zemalja Evropske unije, Meksika, Gvatemale, sa Novog Zelanda, iz Australije, navela je Kovačević i dodala da na Exit godišnje dođe oko 7.000 turista iz Velike Britanije i oko 1.000 Holanđana, dok su na trećem mestu posetioci iz zemalja u okruženju.

Kovačević je primetila da je proteklih godina sve više turista dolazilo iz Rusije i da će se organizatori jednog od najpopularnijih svetskih muzičkih festivala ubuduće orijentisati i na privlačenje turista iz ove zemlje, budući da njima za ulazak u Srbiju nije potrebna viza.

Po podacima Turističke organizacije Novog Sada (TONS), u julu 2010. ukupno povećanje broja turista bilo je za 55 % u odnosu na prethodnu godinu, i to domaćih turista za jedan, a stranih za 79 %. Iz TONS-a napominju da u statistiku spadaju samo podaci na osnovu zvaničnih objekata za smeštaj.

Smeštaj
Kovačević je navela da su organizatori festivala, kao i svake godine, napravili "Exit village" za smeštaj stranih turista i posetioce Exita-a iz drugih krajeva Srbije koji će biti smešten na Petrovaradinskoj adi i ovog puta otvoren za sve posetioce, a ne samo za kampere.

Turistima se nude i privatni smeštaji u objektima gde se cene kreću oko 150 evra za sva četiri dana Exita odnosno od 25 do 30 evra dnevno po osobi u stanovima.

PR menadžerka Kovačević je ukazala da organizatori Exita ne mogu da kontrolišu "šarenilo" cena, ali da svake godine nastoje da sa nadležnim inspekcijama utiče na kontrolu tih usluga.

Kovačević je podsetila da su Exit fondacija i Razvojna banka Vojvodine raspisali konkurs za najbolja rešenja za unapređenje turističke ponude Novog Sada, a 10 najboljih dobilo je po 1.000 evra za realizaciju svojih projekata. Dva rešenja odnosila su se upravo na kontrolu usluga taksi prevoza, ugostitelja i trgovaca.

U prvom projektu obavljaće se kontrola usluga, tako što će ljudi "prerušeni" odlaziti na različite lokacije i kontrolisati cene, dok se drugi projekat, "Mobi patrol", odnosi na to da će svi posetioci Exita koji imaju smart telefone ili androide, moći da ukucaju, na primer "taksi usluge" i da im ta mobilna aplikacija ponudi lokacije gde se nalaze stajališta, koliko se kreću cene prevoza i da ih uporede. Kovačević je rekla da će aplikacija moći da se skinu sa sajta festivala Exit

Naime, na mestu Exit villagea koji će biti podeljen u dva dela – u Petrovaradinskoj šumi i na plaži, biće organizovan prateći program Exita sa muzičkim i zabavnim performansima.

Gordana Stojaković, turizmološkinja u TONS, iznela je da su ukupni smeštajni kapaciteti u Novom Sadu i bližoj okolini preko 3.500 ležaja, sa 23 hotela, turističkim naseljem, apartmanima i nekategorisanim objektima za smeštaj. Stojaković je rekla da su smeštajni kapaciteti u tim objektima već uglavnom popunjeni.

Cene za noćenje u novosadskim hotelima u maju i junu ove godine kretale su se od 2.000 dinara, za noćenje u jednokrevetnoj sobi hotela sa jednom zvezdicom, do 8.000 dinara u hotelima sa pet zvezdica.

Exituristi
Stojaković je navela da strani turisti sve češće dolaze nekoliko dana pred početak "Egzita" i da ostaju duže u Novom Sadu, da za vreme boravka često žele da vide Beograd, obilaze salaše na Čeneju, Sremske Karlovce i pravoslavne manastire, kao i Muzej Vojvodine u kome se nalazi multietničko nasleđe žitelja pokrajine.

Dvomilioniti posetilac
Tokom prethodnih jedanaest godina kroz kapije Exit festivala prošlo je 1.890.000 ljudi, a ove godine dočekuje se dvomilioniti posetilac Exita! Sve oči su uprte u treći dan Exit festivala, kada će sistem na ulazima prepoznati jubilarnog posetioca, koga očekuju vredne nagrade!
Izvor: B92