Rezervat Uvac završava radove u jedinstvenoj pećini, koja pripada Uvačkom pećinskom sistemu, dugom 6.185 metara.

Pripreme za uređenje Ledene pećine privode se kraju. U preduzeću „Rezervat Uvac", koje brine o kanjonu ove reke, tri jezera i okolini, ovih dana završavaju radove, kako bi ovaj dragulj prirode bio dostupan što većem broju posetilaca. 

Ledena pećina pripada Uvačkom pećinskom sistemu, jednom od najdužih u Srbiji – sa 6.185 metara. Legenda kaže da je ime dobila po tome što je u njoj temperatura konstantno osam stepeni, i zimi i leti. Ovde je mašta prirode u podzemnim galerijama stvorila retko viđene ukrase. Pored nakita na mnogobrojnim kamenim stubovima, tu su i jezerca – bigrene kade, iz kojih posetioci piju vodu.

– Biće uređeno pola kilometra pećinskih hodnika – naglašava Darko Ćirović, koordinator u „Rezervatu Uvac". – Na oko 80 centimetara od kamenog i zemljanog poda biće postavljena drvena podloga sa rukohvatima, kojom će se turisti kretati bezbedno. U dvoranama će biti podignute drvene platforme, sa kojih će posetioci razgledati raskoš dragulja.

Blago Ledene pećine dostupno je malom broju posetilaca, jer se do nje može stići jedino vožnjom čemcem Uvačkim jezerom i penjanjem uz metalne stepenice na strmoj jezerskoj obali. Za posete je obezbeđen prevoz čamcima iz oba pravca ili manjim brodićem od brane HE „Uvac" na Rastokama.

– Da bi nakit sačuvali od nasrtaja pojedinaca, koji su ga iz obesti lomili i uništavali ili odnosili, na ulazu je podignuta metalna rešetka, a posete su moguće samo uz najavu čuvarskoj službi rezervata – ističe Ćirović.

Ledena pećina neće kao neke uređene pećine u Srbiji imati električno svetlo, jer to nije dozvolio republički Zavod za zaštitu prirode. Zaljubljenici u čari podzemnih ukrasa kretaće se kao speleolozi i rudari, uz lampe na zaštitnim šlemovima.
Izvor: Večernje novosti