Tradicionalna 39. kosidba biće održana od 15. do 17. jula na planini kod Ljiga. Prvi put dolaze i strani kosci iz Austrije, Slovačke, Norveške i Danske.

Majstori otkosa uveliko otkivaju svoje kose – pripremaju se za megdan na 39. kosidbi na Rajcu, planini nadomak Ljiga, koja će biti održana, po običaju, prve nedelje po Petrovdanu. Uz tradicionalno nadmetanje za Zlatnu kosu, ove godine po prvi put biće zvanično proglašen i – Majstor kose.  

Za takmičenje u najboljem košenju planinske livadske trave već se prijavilo 15 takmičara iz Srbije, BiH, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske, Slovenije. Prvi put ove godine učestvovaće i kosci iz Austrije, Slovačke, Norveške i Danske. Za Majstora kose nadmetaće se Milorad Sladojević iz Mrkonjić Grada u Republici Srpskoj i Blažo Kotlaja iz Pljevalja, koji su do sada najviše puta osvajali pobeđivali na Kosidbi na Rajcu.

Nedelja je, tradicionalno, glavni dan Kosidbe, koja počinje već u petak.

– Pre podne, po običaju, okupiće se kosači, a nakon svečanog defilea zajedno sa trubačima, vodonošama i pevačima uputiće se na padine Rajca, koji je u vencu čuvenih Valjevskih planina – kaže Vladimir Ivanović, direktor Turističke organizacije Ljig. – Nakon revijalnog košenja trave, uslediće takmičenje najboljih kosača. Kršne delije pokazaće svoja umeća sa kosom, brzinu, širinu i kvalitet otkosa. Biće izabran i đidija – kosač koji je najbolje odeven, najlepše peva, ima najbolji stas i glas. Biće priređen i kosački ručak na livadi.

Po Ivanovićevim rečima, svi pobednici kosidbi u okruženju dolaze da se oprobaju na Rajcu.

– Naime, Kosidba na Rajcu je kraljica svih kosidbi, najznačajnije takmičenje u košenju planinske trave – kaže Ivanović. – Ko na Rajcu zasluži Zlatnu kosu, taj je stvarno majstor otkosa. Zbog toga kosači se pripremaju, treniraju, kose travu, održavaju formu. Spremaju i specijalno otkovane kose, jer bez dobrog alata nema ni majstora otkosa…

Kosidba i u Kanadi
U svetu, godišnje se organizuje pedesetak takmičenja u ručnom košenju trave. Najviše kosidbi ima u Americi, Engleskoj, Kanadi, Slovačkoj, Austriji… U okruženju, u Republici Srpskoj kod Mrkonjić Grada, u Crnoj Gori kod Pljevalja. U Srbiji, kosidbe se održavaju u okolini Smedereva, Raške, Sijerinske Banje…
Izvor: Večernje novosti