Jedna reč: Exit!… A aktuelna su “kulturna leta” po srpskim gradovima tokom jula i avgusta, a najatraktivnija su u Vrnjačkoj Banji i u Aranđelovcu.

Exit 2011

Exit
Najveći muzički festival na području Jugoistočne Evrope – Exit, biće organizovan na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu od 7. do 10. jula. Ove godine, festival očekuje dvomilionitog posetioca i to trećeg dana.

Leto u Srbiji
Već smo najavili sto dana u Vrnjačkoj Banji, a pored tradicionalnog Beogradskog letnjeg festivala pažnju usmeravamo na aranđelovačku manifestaciju "Mermer i zvuci" koja će trajati sve do 30. septembra. U pitanju je jedna je od najuglednijih kulturno-umetničkih manifestacija u Srbiji: smotru vajara i keramičara prate muzički, književni, likovni, filmski i folklorni programi.

Vredi izdvojiti i zemunsko leto koje će biti organizovano na keju, Gardošu i Lidu – biće dosta koncerata, pozorišnih predstava za decu i odrasle i drugih zanimljivih događaja.

Pored najznačajnijeg srpskog, Vrnjačkog karnevala od 10. do 17. jula, najavićemo i Karneval u Leskovcu od 6. do 9. jula.

Etno

Od 8. do 10. jula u Kosjeriću biće održani "Čobanski dani". To je manifestacija koja dočarava život i običaje čobana, čobanske igre i pesme, takmičenje devojaka u lepoti, nošnji, pripremi tradicionalnih jela i veštini izrade ručnih radova, izložba slika, starih poljoprivrednih alatki, zanatskih eksponata, prerađevina od voća, povrća i meda, kazivanje legendi i događaja iz života čobana.

Preporučujemo i Etno sajam u Jagodini, 12. jula. Cilj manifestacije "Zlatne ruke" u Sokobanji, 14. jula, jeste očuvanje tradicionalnog načina pripreme starih jela, kao i folklora, muzičke tradicije, domaće radinosti. Još jedan veliki etno festival biće održan u Kladovu, 22. i 23. jula. Kovinska fijakerijada je 27. juna.

Prve nedelje po Petrovdanu (15-17. jul) svake godine održava se Kosidba na Rajcu – kada se simbolično završava košenje planinskih livada. Kakve su bile svadbe nekad i sad možete videti u Kulpinu, 9. jula.

Od 9. do 15. jula u Beogradu biće organizovan Međunarodni festival folklora, ali i u Bujanovcu – 12. jula.

Muzika

Muzički krug po Srbiji može da izgleda ovako: prvo Iđoš na sabor frulaša "Škripi đeram" (9. i 10. jul), a onda u Ribnicu, na sabor violinista "Ćemane" (12. jul). Ne propustite Sabor frulaša Srbije "Oj Moravo" u Prislonici, 23. i 24. jula. Kod Zaječara, u selu Grljan biće organizovan Sabor frulaša i narodnih svirača, 30. i 31. jula.

Pored neprevaziđenog Exita, ovog meseca na Srebrnom jezeru od 15. do 17. jula biće održan "SMS48 Silver Lake Festival". Posetioce očekuju didžejevi, pop i rok bendovi, tamburaši i trubači i pena party u trajanju od 48 sati!

Na Paliću će od 21. do 24. jula biti održan sve popularniji Festival elektronske muzike "Summer3P".

Regate

Najavljujemo julske regate: Moravska regata u Velikoj Plani (15-20. jul), Drinska regata – Bajina Bašta (21-23. jul), Turistička dunavska internacionalna regata – Apatin-Brza Palanka (27. jul – 12. avgust) i Regata Kanjonom reke Uvac – Nova Varoš (28-31. jul).

Kotlići
Gde ima vatre ima i kotlića! U Krčedinu "Zlatni kotlić Srbije" od 15. do 17. jula; Somborski kotlić biće organizovan 23. jula, "Zlatni kotlić Kovina" – 27. jula, a Porečki kotlić u Donjem Milanovcu – 30. jula.
Gdestinacija