Svet je pun raznih znamenitosti i lepota, ali najzanimljivije je to što u nekima možete da uživate a da ne platite ništa (ne računamo put do tamo).

Dok istražuju svet, većini putnika jedna od najdražih reči je – "besplatno". Iako je nekima moto ‘koliko para, toliko muzike’, verovali ili ne – neke besplatne svetske atrakcije bolje su od onih za koje mora da se kupi, česti, preskupa ulaznica da bi se nešto videlo ili fotografisalo, piše Lonely Planet. 

Neki gradovi, kao što su Njujork i London, posetiocima nude toliko besplatnih atrakcija da će im trebati nedelju dana za obilazak…

Krovni vrtovi Kensingtona (flickr)

London: Kensington Haj Strit, Krovni vrtovi
Smešteni na krovu zgrade u centru Londona, ovi vrtovi zaista su spektakularni. Na krovu se nalazi i restoran "Babylon", ali to je sada manje važno. Tu su i tri tematska vrta: "Spanish Garden", "Tudor Garden" i "English Woodland" sa više od sedamdeset stabala, potocima, stazama za šetanje, drvenim mostovima, fontanama. Sve u svemu – predivno! Ima samo jedna caka: tamo se često održavaju privatne zabave, pa su vrtovi zatvoreni za javnost. Informišite se dobro pre puta!

La Boka u Buenos Ajresu (flickr)

Buenos Ajres: Umetnost na otvorenom
Buenos Ajres je jedinstven po brojnim prepoznatljivim četvrtima i ulicama, kao što su La Boca, Caminito i Calle Lanín, poznate po uličnoj i alternativnoj kulturi. Šetajte i uživajte!

Bazilika svetog Petra (Wikipedia)

Vatikan: Bazilika svetog Petra
Bazilika svetog Petra najveća je hrišćanska crkva na svetu, a može da primi do 60.000 ljudi. U njoj su dela Mikelanđela, Rafaela i Bramantea i drugih umetnika.

Smitsonijan (Wikipedia)

Vašington: Smitsonijan
U najvećem svetskom muzeju i istraživačkom centru posetioci mogu da uživaju u razgledanju Muzeja američke istorije, Prirodnjačkom muzeju, Nacionalnom zoološkom vrtu…

Veliki bazar (flickr)

Istanbul: Veliki bazar
Iako širom sveta ima puno takvih mesta, istanbulski Veliki bazar je ipak jedinstven. Otvoren je 1461. godine i jedan je od najvećih na svetu. Čini ga oko šezdeset ulica i više od četiri hiljade dućana.

Hram Lotos (Wikipedia)

Delhi: Bahá’í House of Worship to jest – Hram lotosa
Jedna od najvećih građevina moderne arhitekture u Indiji u obliku lotosa otvorena je za sve vere. Smatra se majkom hramova, a gradnja je trajala šest godina i završena je 1986. godine. Dobila je brojne arhitektonske nagrade, a o njoj su pisali mnogi novinari. Projektant je Fariborc Saba.
Izvor: Net.hr