Tokom putovanja, u transferu ili smeštaju, neretko se dešava da zaboravite stvari. Zato smo za vas pripremili uputstva šta da radite u tom slučaju.

Zahuktava se sezona godišnjih odmora, a samim tim i putovanja. Na njima može da se dogodi da izgubite nešto od prtljaga. Šta da radite ako se nađete u takvoj situaciji? 

U slučaju neprispeća prtljaga posle leta, najbolje je da se putnik, sa avionskom kartom i nalepnicama za predati prtljag, odmah obrati Službi traganja za prtljagom.

Služba traganja za prtljagom (Lost & Found) Aerodroma "Nikola Tesla" pruža sledeće usluge: otvaranje zapisnika o neprispeću prtljaga, elektronsko praćenje i traganje za prtljagom. Posle pronalaska i dopremanja prtljaga u Beograd, prtljag treba da bude dostavljen na naznačenu adresu – u celoj zemlji. Rok isporuke na teritoriji Beograda je dvanaest časova, a 24 časa za dalje destinacije.

Služba traganja za prtljagom beogradskog aerodroma pruža usluge traganja za neprispelim prtljagom putnicima svih avio-kompanija, osim putnicima avio-kompanije Jat Airways.

Ukoliko krećete sa Beogradske autobuske stanice, znajte da je ona zadužena samo za perone, dok su brojni autoprevoznici nadležni za bezbednost vas i vaših stvari u vozilu.

"Ako se dogodi da putnik zaboravi u autobusu ili prtljažniku, to je u nadležnosti prevoznika, a mi kontaktiramo prevoznika I povežemo ih sa putnikom, tako da bi mogli eventualno da svoje stvari podignu. U 99 odsto slučajeva putnici dobijaju svoje stvari, a naravno ponekad se desi da neku vrednost uzme neki drugi putnik u toku vožnje ili po samom dolasku na odredište", rekao nam je pomoćnik šefa BAS Dejan Savić.

Stvari izgubljene u hotelu u najvećem broju slučajeva pronalaze put do svog vlasnika, posebno ako su zaboravljene u sobi. Može da se dogodi da se ne ukrcate na avion, a da vas već obaveste da ste nešto ostavili u hotelu.

Standardno je da gosti zaboravljaju u sefu lična dokumenta, kreditne kartice ili novac, punjače za mobilne telefone ili lap-topove. Muškarci još najčešće zaboravljaju čarape i donji veš, a žene cipele.

Postoje i neki sasvim neverovatni predmeti koje gosti hotela širom sveta zaboravljaju – prijatelj, ceo kofer, drvena noga, kostim Darta Vejdera, kantica sa peskom, lisice, kostim majmuna, lažne dlake na prsima, bič i seksi kožna odeća…
Izvor: Mondo