Neki stanovnici Londona na balkonima i u vrtovima svojih domova uzgajaju groždje kako bi proizveli “urbano vino”.

Pre četiri godine Ričard Šarp je bio na odmoru u Francuskoj i oduševio se "duhom zajedništva" koji imaju žitelji malih francuskih sela u vreme berbe grožđa. To ga je navelo da se zapita da li bi isto moglo da se sprovede i u Britaniji. 

"Puno ljudi u Londonu gaji vinovu lozu, ali ne zna šta će sa groždjem", rekao je Šarp i dodao da je, zbog toga, dao oglas u novine u kojem je zatražio presu za pravljenje vina i tražio od domaćih uzgajivača da dopinesu projektu, javljaju francuski mediji.

Oglas je doživeo uspeh i tako je osnovana kompanija "Urbano vino". U početku proizvedeno je samo 20 boca "rozea", da bi kasnije grožđe počelo da se uzgaja u vrtovima širom Londona i jugoistočne Engleske.

"Isprva sam mislila da je sve to prevara, da će samo uzeti moj novac i nestati. Ispostavilo se da nisam bila u pravu. Mislim da je sve ovo vredelo truda", rekla je penzionerka En Vorner iz južnog dela Londona.

Oko 100 uzgajivača grožđa "radi" za "Urbano vino". Svakom od njih se godišnje isplaćuje 140 evra, a dobijaju i šest boca "rozea" sa personalizovanim nalepnicama.

Ostatak vina se prodaje putem vebsajta i u specijalnim radnjama vina u Londonu. Prošle godine je, na primer, od 1,5 tona grožđa proizvedeno 1.300 boca "rozea".
Izvor: B92