Iako su hotelijeri najavili da se za goste neće boriti drastičnim spuštanjem cena hotelskog smeštaja, povoljne turističke aranžmane moguće je tokom letnjih meseci pronaći u mnogim mestima duž jadranske obale.

Povoljno letovanje moguće je isplanirati i bez potrage za ‘jeftinim’ apartmanom u kojem ste, umesto na odmor, deo dana primorani da potrošite na kuvanje i ostale uobičajene kućne poslove. Razlog više za odabir povoljnih hotelskih aranžmana je i činjenica da se iznos u pojedinim turističkim agencijama može platiti u ratama bez kamata ili dodatnih troškova. 

Tu je još i niz dodatnih pogodnosti poput besplatnog boravka za dete, ‘all inclusive’ usluga, besplatnih dodatnih sadržaja itd. Cene hotela su, naravno, niže na početku i kraju sezone, ali značajni popusti mogu se ostvariti i u špicu tokom jula i avgusta. Sedam polupansiona u hvarskom hotelu "Arkada", ni kilometar od Starog grada, do 10. jula i od 28. avgusta mogu se dobiti za 1.490 kuna (oko 20.000 dinara), dok je cena, kao i drugde, upola manja za decu od tri do 14 godina. Iako nešto skromnije uređene, sobe uz kupatilo imaju balkon, telefon i mogućnost dodatnog ležaja, a hotel nudi i mnoštvo dodatnih sadržaja.

Za oko 1.500 kuna (21.000 dinara) po osobi sedmodnevni aranžman usred sezone od sredine jula može se dobiti u Uvali Scott kod Kraljevice. Uz boravak u klimatizovanim sobama s televizorom i telefonom u cenu su uključeni doručak i večera, ali i cela boravišna taksa. Tek oko 200 kuna više u istom terminu treba izdvojiti za hotel "Adriatic" u Omišlju, starom frankopanskom gradu na mestu gde je ostrvo Krk najbliže obali.

Hotel je petstotinjak metara udaljen od mesta, blizu mora i s mnoštvom dodatnih sadržaja od sporta do zabave. Zbog dobre cene u vrhu sezone izuzetno je atraktivan i hotel "Medena" kod Trogira, predivnog istorijskog grada u srcu Dalmacije, koji svake godine beleži sve bolje turističke rezultate. Polupansion se sredinom jula može naći za oko 2.200 kuna u sobama sa dve zvezdice, iako ovaj hotel nudi komfornije ‘surerior’ i ‘standard’ sobe u kojima je cena veća.

Ljubitelji Istre za slične pare u istom terminu mogu letovati u hotelu "Girandela" u Rapcu sa dve zvezdice ili za oko 300 kuna više u luksuznijim hotelima "Mimosa", "Hedera" i "Narcis", smeštenim u rabačkom zalivu Maslinica. Hoteli s kazinom, wellness sadržajima, pokrivenim i otvorenim bazenima nude niz dodatnih usluga, zabavnih programa i osmišljeni program za decu do 12 godina.

Da ni ugodniji smeštaj ne mora da bude preskup, dokazuje i hotel "Internacional" na Rabu, gde nedeljni polupansion od 16. jula košta oko 2.500 kuna (34.000 dinara) po osobi. Hotel u centru Raba okružuje veliki park, ispred njega je morska promenada, a u blizini su mnoge lepe plaže uključujući i one nudističke.

Inače, ceo grad Rab, kao i istoimeno ostrvo, poznato je po dugoj istoriji, mnogim znamenitostima, ali i atraktivnoj noćnoj zabavi i živahnoj, gostoljubivoj atmosferi. Ukoliko osim cene aranžmana ne želite više ništa da potrošite, a pritom volite robinzonsko letovanje i sportske aktivnosti, za oko 2.500 kuna po osobi možete celu nedelju boraviti u turističkom naselju Pine Beach kod Pakoštana.

‘All inclusive’ usluga uključuje doručak, ručak, večeru i bezalkoholna pića i vino, a turističko se naselje nalazi u borovoj šumi s privatnom peščanom plažom. Utisak robinzonskog turizma daju ekološki bungalovi od trske sa slamenim krovovima, bez struje i vode, od kojih nijedan nije udaljen od mora više od 200 metara.

Iako u bungalovima nema vode ni kupatila, nijedan od sanitarnog čvora nije udaljen više od deset metara. Uz ponude jeftinijih hotela neke agencije i u onima skupljima nude popuste i do 35 odsto ili akcije u kojim se za cenu sobe s tri zvezdice dobije ona s četiri, jedan dan boravka je besplatan ili je u cenu polupansiona uključen i besplatan treći obrok.
Izvor: Tportal