Broj turista iz Srbije u Rogaškoj Slatini, poznatom slovenačkom lečilištu sa tradicijom dugom više od 350 godina konstantno se povećava, rečeno je na prezentaciji te turističke destinacije u Ambasadi Slovenije u Beogradu.

Ovo luksuzno lečilište, koje je među tri najpoznatija u Evropi, ima deset hotela i oko 1.500 ležajeva, a cene boravka zavisno od smeštaja i usluge kreću se od 40 do 1.500 evra. Ambasador Slovenije u Beogradu Franci But rekao je da je Rogaška Slatina u vreme bivše Jugoslavije bila šampion turizma, ukazavši da se iz glavnog grada Srbije do tog lečilišta putuje samo pet sati. 

Gradonačelnik Rogaške Slatine Branko Kidrič naveo je da je ta banja poznata po mineralnoj vodi, vinima i proizvodnji stakla, zadržala je duh tradicije ali prati svetske trendove i zahteve gostiju.

Svi hoteli, većinom luksuzni sa četiri i pet zvezdica, poseduju spa centre i bazene, a nedaleko od Rogaške nalazi se i Kaktus paviljon.

Direktorka zavoda za turizam Rogaška Slatina, Barbara Plemenitaš, podsetila je da je razvoj lečilišta počeo 1803. godine, kada i izgradnja prvog hotela, napomenuvši da to mesto ima nešto više od 11.000 stanovnika i tri puta više gostiju svake godine.

Plemenitaš je dodala da više od 60 odsto turista u Rogašku dolazi zbog blagotvornih tretmana mineralnom vodom, koja je veoma bogata magnezijumom, ali i netaknute prirode na obroncima planine Boč i kvalitetnog vina.

Sa ponudom Rogaške Slatine Beograđani imaju priliku da se upoznaju na štandu u Knez Mihailovoj ulici.
Izvor: B92