Politička previranja na severu Afrike naterala su turiste da u velikom luku izbegavaju donedavno vrlo popularan Tunis, a posebno Egipat koji je tradicionalno jedno do turistički najpoželjnijih odredišta sveta. Najviše koristi od svega može da ima Turska koja se predstavila kao ovogodišnji letnji mediteranski hit.

Iako su Egipat i Tunis ponovo u turističkoj ponudi, zainteresovanih za te zemlje gotovo da i nema, tim više što su i cene aranžmana uglavnom ostale nepromenjene. 

Pre samo nekoliko meseci agencije su bile primorane da obustave sve rezervisane aranžmane za zemlje zahvaćene talasom revolucionarnih rušenja diktatorskih režima. Stranci koji su se u to vreme tamo zatekli nisu imali problema, ali ni sada kad je situacija naizgled potpuno mirna, turisti ne hrle na područja koja ne doživljavaju u potpunosti sigurnim.

Situacija u Tunisu, posebno u odvojenim turističkim naseljima, ipak je mnogo stabilnija nego u Egiptu, dodatno potresenom sukobima Arapa i kopta. Osim Kaira i Aleksandrije, turistima se ne preporučuje ni krstarenje Nilom, kojim je najbolje doći do piramida i drugih tragova i do najtajanstvenije iščezle civilizacije.

U ponudi tako ostaju samo Hurgada i Šarm el Šeik na Crvenom moru, gde će spas sezone takođe zavisiti od razvoja sigurnosne situacije.

Pomamu za Egiptom, kako sada stvari stoje, najverovatnije, ove godine neće vratiti ni najnovije otkriće 17 izgubljenih piramida, hiljadu grobnica i čak tri hiljade drevnih egipatskih naselja. Novootkrivene faraonske grobnice, koje nikada nisu prestale da privlače ljubitelje putovanja i istorije, pronađene su zahvaljujući infracrvenim satelitskim snimcima.

Stručnjaci zaslužni za ovo otkriće, iz programa svemirske tehnologije NASA-e, uvereni su da u dolini Nila postoje još hiljade drevnih ostatka i da otkrićima nije kraj.

Ali, hotelijeri kao da već imaju reke gostiju, a ne prazne hotele, pa cene nisu znatno menjali u odnosu na prošlu godinu. Uz sporadični last minute aranžman i simbolični popust nema reči o velikim sniženjima, ali ni o kapacitetu ponude.

Agencije koje su ranijih godina intenzivno prodavale aranžmane za Egipat i Tunis nadaju se da će deo novca nadoknaditi prodajom aranžmana u turskim letovalištima, ali i grčkim, španskim, pa i italijanskim i bugarskim. Kao nova hit destinacija ovog leta mogao bi bude Maroko.

Turska je, baš kao i Egipat, zemlja bogate baštine starih civilizacija, arheoloških nalazišta, spomenika i neverovatne prirodne raznolikosti.
Izvor: tportal.rs

*** Za drugačije viđenje ove situacije kliknite OVDE!