Vrnjačka Banja, Ovčar i Sijarinska banja, selo Katići, Perućac, Srebrno jezero i Belocrkvanska jezera i planine Kopaonik, Zlatibor i Tara, mesta su koja, po oceni domaćih turističkih stručnjaka, spadaju u top 10 destinacija za odmor u Srbiji.

Kriterijumi za listu bili su kvalitet usluge, sadržajnost, lepota prirode, blizina vode i interesantnih izletišta. Odmor u ovim mestima košta koliko i na moru, pa čak i više. Za deset dana na bazi polupansiona u hotelu „Breza" u Vrnjačkoj Banji po osobi treba izdvojiti 18.400 dinara, a u hotelu „Palisad" na Zlatiboru do 44.100 dinara. Hotel „Angela" na Kopaoniku za osam uplaćenih dana goste časti sa još dva dana gratis. Inače, Kopaonik je najposećenija destinacija u Srbiji od početka 2011. 

Vrnjačka banja

Vrnjačka Banja
Spada u najlepše banje Srbije. Poznata je po izvorima tople i hladne mineralne vode i prelepim parkovima. U blizini je planina Goč, koja je pogodna za lov i izlete, kao i mnogobrojni spomenici kulture, manastiri Studenica, Žiča, Gradac, Đurđevi stupovi, Sopoćani.

(Udaljenost od Beograda: 200 km; Povratna autobuska karta: 1.960 dinara; Smeštaj: Hotel „Breza", polupansion 1.840 dinara)

Selo Katići
Iznad Katića je planina Mučanj, na čijem vrhu je lekovita Savina voda. Okolina predstavlja rezervat raznovrsne divljači, dok su reke Mali i Veliki Rzav i Grabovica bogate potočnom pastrmkom. Tu su i sportski tereni, bazen, staze zdravlja i vozić za obilazak okoline.

(Udaljenost od Beograda: 220 km; Povratna karta do Ivanjice: 2.160 dinara; Najbliže mesto: Ivanjica – 20 km; Smeštaj: Pansion „Obradović", od 1. jula pun pansion 22 evra)

Tara

Tara
Planinski tereni su valoviti, strmi i krševiti sa dolinama Drine, Rače, Dervente i Belog Rzava, koje stvaraju kanjone, klisure, vrtače, pećine i uvale. Na Tari je obeleženo 18 planinarskih i 27 biciklističkih staza.

(Udaljenost od Beograda: 180 km; Povratna autobuska karta: 1.540 dinara; Najbliže mesto: Bajina Bašta – 16 km; Smeštaj: Hotel „Omorika", polupansion do 9. jula 2.450, nakon toga 2.550 dinara)

Ovčar Banja
Ima termalne izvore. Planinarima su na raspolaganju su staze na Ovčaru i Kablaru, a sportskim ribolovcima staza na veštačkom jezeru Međuvršje. U okolini banje je 10 manastira.

(Udaljenost od Beograda: 162 km; Autobuska karta: 800 za dinara jedan pravac; Najbliži grad: Čačak – 18 km; Smeštaj: Hotel „Kablar", pun pansion 3.780 dinara)

Sijarinska banja

Sijarinska Banja
Poznata je po 18 izvora mineralne vode i gejziru tople vode visokom do osam metara. Ima zatvoren bazen i sportske terene. Okolina je pogodna za lov, a reka Jablanica za sportski ribolov. U blizini su ostaci Caričinog grada, carskog grada Justinijana Prima.

(Udaljenost od Beograda: 330 km; Povratna autobuska karta: 2.450 dinara; Najbliži grad: Leskovac – 50 km; Smeštaj: Hotel „Gejzer", od 1. jula pansion od 2.300 do 3.200 dinara)

Belocrkvanska jezera
Ima ih sedam, a najpoznatija su Glavno, Vračevgajsko, Šljunkara i Šaransko jezero. Kupanje je moguće i na rekama Neri i Karašu. Lovci mogu da uživaju u lovu na visoku divljač, a ribolovci u riblovu na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

(Udaljenost od Beograda: 100 km; Autobuska karta: 1.230 dinara jedan pravac; Najbliži grad: Bela crkva – 1 km; Smeštaj: Turistički kompleks „Rafaelo", apartman 4.000-6.000 dinara)

Srebrno jezero

Srebrno jezero
Poznato je po lepim peščanim plažama, različitim vrstama ribe i odličnim uslovima za sportove u vazduhu i na vodi. U blizini jezera su srednjovekovni Golubački grad, Ramska tvrđava i Viminacijum.

(Udaljenost od Beogra­da: 110 km; Povratna autobuska karta: 1.204 dinara; Najbliže mesto: Veliko Gradište – 3 km; Smeštaj: Odmaralište „Srebrno jezero", pun pansion 2.310 dinara)

Jezero Perućac
Plaža je izgrađena na splavovima, sa bazenima za decu. Gosti mogu i da pecaju, da se voze brodom, iznajme kanu, pedalinu ili da se Drinom spuštaju čamcima. Tu je i Mramorje, srednjovekovno groblje sa stećcima iz 14. i 15. veka.

(Udaljenost od Beograda: 183 km; Povratna autobuska karta: 1.480 dinara; Najbliži grad: Bajina Bašta – 13 km; Smeštaj: Hotel „Jezero", pun pansion 1.950-2.100 dinara)

Kopaonik

Kopaonik
Tokom leta nudi organizovane škole jahanja, paraglajding, of-roud vožnje kvadovima ili mauntin bajkom niz padine Kopaonika. Za decu od 10 do 14 godina organizovan je letnji kamp engleskog i francuskog jezika, a za najmlađe škola tenisa i košarke.

(Udaljenost od Beograda: 290 km; Povratna autobuska karta: 2.500 dinara; Najbliži grad: Raška – 40 km
Smeštaj: Hotel „Angela" polupansion do 10. jula 39 evra)

Zlatibor
Na raspolaganju su trim-staze, vežbališta, jahanje, paraglajding, ali i izleti do Sirogojna, Šarganske osmice, manastira Mileševo i Stopića pećine. S Tornika, najviše tačka Zlatibora, mogu se videti planine centralne i zapadne Srbije, BiH i Crne Gore.

(Udaljenost od Beograda: 229 km; Povratna autobuska karta: 1.410 dinara; Najbliži grad: Užice – 23 km;
Smeštaj: Hotel „Palisad", polupansion od 2.610 do 4.410 dinara)
Izvor: Blic