Decenijama je istočna Evropa bila “neotkrivena” za Zapadnjake, koje su “čekali” arhitektonski dragulji, predivni pejzaži i lepe gradske ulice. Stvari su se promenile, pa tako Lonely Planet, “otkriva” i predlaže svojim čitaocima deset najboljih istočnoevropskih “tajni”, kojima će se – ako ih prvi put vide tek sad – sigurno vratiti još neki put…

Julijski Alpi (flickr)

1. Julijski Alpi, Slovenija
Gorski masiv koji se prostire po severozapadnoj granici Slovenije sa Italijom, nazvan je po Gaju Juliju Cezaru. Nacionalni park Triglav, osnovan je 1924. godine, a vrh Triglav je i najviši slovenački – 2.864 metra. Prizor je neverovatan! 

2. Sarajevo, BiH
Tokom devedesetih grad je bio na ivici uništenja, a danas je udobna, živa prestonica, u kojoj odiše humanost. Divni kafići, atraktivne konture i ambijent učiniće zadovoljnim sve turiste kako leti tako i zimi, jer je Sarajevo okruženo dobrim skijaškim centrima.

Mljet (flickr)

3. Mljet, Hrvatska
Najzavodljivije hrvatsko ostrvo skoro je celo pokriveno šumom (više od 72% površine), vinogradima i malim selima. Skoro svi (izletnički raspoloženi) turisti koji dođu na Korčulu ili u Dubrovnik posete i Mljet, jer znaju da se isplati ostati nekoliko dana zbog planinarenja, biciklizma ili plovidbe.

4. Stari Orhej, Moldavija
Manastirski kompleks Stari Orhej (Orheiul Vechi), nalazi se oko 60 kilometara od Kišinjeva, na reci Raut. Sa ovog divljeg mesta, pruža se najlepši pogled u Moldaviji. Pravoslavni manastir sagrađen je u 13. veku, a dva veka kasnije i obližnji grad. Raj za arheologe.

Talin (flickr)

5. Talin, Estonija
O ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture pisali smo u više navrata i ove godine, grad se nalazi na svim mogućim "turističkim" top listama. Estonska metropola miks je srednjovekovnih i najsavremenijih građevina… Tu su nezaobilazni stari vinski podrumi, prelepi trgovi, staze za bicikle, okolne plaže i šumarci… i kao začin – "sovjetske" stvari…

Loket (Wikipedia)

6. Loket, Češka
Malo mesto na zapadu Češke nalazi se na obali reke Ohre, u Karlovarskom kraju. Poznat je po tome što je 2006. ovde sniman deo filma "Kazino Rojal". Najviše turista dolazi u Loket na jednodnevni izlet iz Karlovih Vari, a niko ne ode razočaran.

7. Torunj, Poljska
Prvo što morate da posetite u Torunju jeste crkva od masivne crvene cigle, koja izgleda više kao tvrđava nego bogomolja. Grad koji se nalazi južno od Gdanjska uglavnom odiše gotskom arhitekturom, pa nije ni čudo da je promotivni slogan: "Gotik na dotik". I još nešto: najpoznatiji čovek koji je živeo u ovom gradu je astronom Nikola Kopernik…

Ždjar

8. Ždjar, Slovačka
Planinsko naselje na Visokim Tatrama naseljeno je još od 16. veka. Delovi ovog sela su kulturna baština, uključujući i Ždjarski muzej. Veoma je prijatno za šetnju i odmor, ali i planinarenje.

9. Riga, Letonija
Prestonicu Letonije zovu i "Severni Pariz", ali i "Drugi Grad koji nikad ne spava", a kad dođete, zavolite ga na prvi pogled. Za početnike, grad je na Uneskovoj listi svetske baštine, jer ima najveću "zbirku" građevina u stilu secesije (jugendstila) u Evropi. Više od 750 objekata prkosi basovima koji dopiru iz mnogobrojnih supermodernih diskoteka.

Minsk

10. Minsk, Belorusija
Minsk će vas sigurno totalno iznenaditi. Uprkos skoro sumornom imenu, ovo je progresivno i moderno mesto. Kafići, bežični internet po restoranima, noćni klubovi, suši barovi, ali i umetničke galerije preplavili su centar grada. Postoji relativno mali broj tradicionalnih znamenitosti, ali bezbroj mesta za sve koje fascinira "sovjetski period".
Izvor: Lonely Planet