Po podacima Zavoda za informatiku i statistiku grada Beograda, broj stranih turista u našem gradu u aprilu je porastao za 13 odsto u odnosu na isti period prethodne godine. Beograd je posetilo 35.185 turista, koji su ostvarili 72.113 noćenja – 12 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

– Stranih gostiju je već tokom 2010. bilo deset odsto više nego prethodne godine. Njihov dolazak rezultat je sve veće popularnosti Beograda na međunarodnom turističkom tržištu. Brojni koncerti i manifestacije, kongresi i poslovni skupovi svakako su doprineli, ali imamo podatke i da sve više gostiju turistički dolazi u Beograd tokom vikenda. Sve je to rezultat promocije našeg glavnog grada na kojoj smo radili prošle i ove godine.

Akcenat je stavljan na države i gradove u regionu, pa su tako potpisani protokoli o saradnji sa nekoliko gradova. Beograd je predstavljen i na međunarodnom nivou, tačnije na svim velikim evropskim turističkim sajmovima. Jedan od razloga za povećan broj gostiju jeste i ulazak "loukost" avio-kompanija na naše tržište, tako da je Beograd sada znatno konkurentniji. Treba pohvaliti i rad naših turističkih agencija koje su pratile prezentaciju Beograda na međunarodnom i domaćem tržištu, kao i hotela koji su u određenim segmentima spustili cene tokom vikenda – rekao je v. d. direktora Turističke organizacije Beograda Dejan Veselinov.

Najbrojniji su bili turisti iz Slovenije, kojih je bilo 30 odsto više, Hrvatske (četiri odsto više), Nemačke (44 odsto više), te Bosne i Hercegovine i Italije. Broj noćenja slovenačkih turista porastao je za 23 odsto, a nemačkih za 41 odsto.
Gdestinacija