Proizvođač aviona “Erbas” predstavio je u Londonu koncept letelice koja bi za 40 godina mogla da postane uobičajeno prevozno sredstvo. Dok lete, njeni putnici će, zahvaljujući providnom trupu, imati izvanredan pogled na okolinu. Futuristički koncept deluje pomalo zastrašujuće, naročito za one koji se plaše letenja.

Prva, biznis i ekonomska klasa biće zamenjene zonom za odmor u prednjem delu, zonom za rad u zadnjem delu i kompletno opremljenim barom za druženje. 

Putnici će moći da vide sve što se dešava sa obe strane aviona i ispred njega, a zidovi letelice će menjati izgled zavisno od jačine svetlosti. Predviđeni su i holografski ekrani za igranje igrica i druge vrste elektronske zabave koji se napajaju toplotom ljudskog tela. Najsavremenija tehnologija će omogućiti roditeljima da dok lete čitaju priče svojoj deci koja su ostala kod kuće.

Veći deo osnovne tehnologije, kao što su sedišta koja se prilagođavaju obliku tela i tzv. head-up ekrani (projektuju podatke na prostor u visini očiju korisnika) već postoje, ali je neizvesno kada će "Erbas" napraviti providan "omotač" aviona. Reč je o bioničkoj strukturi koja imitira efikasnost ptičjih kostiju, što znači da obezbeđuje stabilnost tamo gde je potrebno. "Inteligentan" membranski zid kontroliše temperaturu vazduha i može da postane providan kako bi putnici imali panoramski pogled na okruženje.

U "Erbasu" veruju da će putnici sredinom ovog veka moći da igraju virtuelni golf ili da učestvuju na interaktivnim konferencijama u kabini koja prepoznaje njihove potrebe i reaguje na njih.

Prošle godine "Erbas" je predstavio koncept aviona opremljenog najsavremenijom tehnološkim dostignućima kako bi se smanjili potrošnja goriva, zagađenje okoline i buka. Najnoviji koncept ima tzv. zonu za osveženje, koja omogućava putnicima da se opuste, udišući vazduh obogaćen vitaminima i antioksidansima. Specijalno osvetljenje koje popravlja raspoloženje, aromaterapija i akupresura su takođe predviđeni. "Interaktivna zona" virtuelne projekcije omogućava putnicima da se nađu na mestu na kome požele – bilo na virtuelnom terenu za golf ili u virtuelnoj kabini za probu garderobe.
Izvor: 24 sata (sve fotografije: airbus.com)