Vreme godišnjih odmora je sve bliže, konačno ste uspeli da uštedite i odete u nešto dalje krajeve. Međutim, iako u glavi stalno iznova vrtite film kako ste u avionu i uživate u putovanju, nikako da se otarasite užasavajućih scena iz filmova u kojima se avion ruši.

Stručnjaci upućuju na to da su uzroci straha od letenja raznovrsni, ali uglavnom ističu kako je ta fobija povezana sa ostalim – klaustrofobijom, strahom od visine ili gubitkom kontrole. Međutim, ako strah nije u potpunosti ovladao vama, sve se da popraviti na vreme. 

Saznajte što više
Prestanite da gledate dokumentarce ili filmove s tom temom. Umesto toga, budite racionalni: putovanje avionom smatra se jednim od najbezbednijih. Pođite u aviokompaniju i pogledajte njihove ponude. Kada se informišete, bićete sigurniji u sebe jer ćete imati osećaj da ste na poznatom terenu.

Vizuelizujte
Kada vam padnu na pamet misli o letu, nemojte odmah pomisliti kako ste na "milion" kilometara iznad zemlje. Razmišljajte na udobnost fotelje, oblake, o tome koliko ste daleko od uobičajene svakodnevice. Uzmite omiljenu knjigu, slušajte muziku, ispunite vreme tokom letenja.

Razgovarajte
Ako putujete sami, razgovarajte sa nekim ko je do vas: opustićete se i zaboraviti na strah. Ako vam je bilo šta nejasno, ne ustručavajte se i pitajte osoblje aviona.
Izvor: Vijesti.me