U Zavodu za proučavanje kulturnog razvitka prošle nedelje održana je konferencija za novinare “Pet prirodnih i kulturnih ‘čuda’ Srbije” na kojoj su predstavljeni nacionalni parkovi ali i veliki problemi sa kojima se suočavaju.

Kada su se u prastaro vreme južni Karpati rascepali i razmakli, a moćna vodena masa Panonskog mora i Dunava bujicom potekla ka Crnom moru, nastala je Đerdapska klisura. Možda je baš ovaj događaj stvorio mit o velikom biblijskom potopu i tajanstvenoj Atlantidi, ali kako drugačije i da nastane čudo prirode – jedna od najdužih i najvećih klisura u Evropi. Nacionalni park Đerdap prvo je od pet prirodnih "čuda", koliko ih Srbija ima. 

Ne postoji trenutak istorije da u Đerdapskoj klisuri, na Tari – planini boga Tara, Šari – šarenoj planini "gorskih očiju", Fruškoj gori – „oazi" Panonske nizije, ili moćnom Kopaoniku, nije stajao čovek koji im se divio. Obilje vode, šuma, raznolik i redak biljni i životinjski svet, divljač i povoljna klima, mamili su civilizacije drevne Evrope, privlačili putnike, trgovce, ratnike, umetnike… Tako su postala mesta gde su priroda, istorija i kultura najživlje i najtesnije vekovima povezane. Nažalost, sadržaji nacionalnih parkova u Srbiji nisu dovoljno poznati javnosti.

Zavod za proučavanje kulturnog razvitka je obišao svih pet nacionalnih parkova, otkrio koje prirodne i kulturno-istorijske vrednosti kriju, kako sve te silne blagodeti mogu biti iskorišćene, brendirane i kako da postanu jedno od glavnih uporišta privrede i turizma Srbije…

Ovom konferencijom za novinare Zavod za proučavanje kulturnog razvitka se pridružuje obeležavanju svetskog Dana zaštite životne sredine – 5. juna. Izveštaj Zavoda pogledajte OVDE!
Gdestinacija