Neolitsko slikarstvo u Pećini plivača u Egiptu i praistorijska sveta mesta američkih Indijanaca u Kaliforniji, samo su neka od mesta kojima preti velika opasnost od uništenja, kako upozoravaju stručnjaci.

List ”Arheologija" izdvojilo je pet mesta u svetu koja su najviše ugrožena razvojem gradova ili turizmom. 

Pećina plivača

Pećina plivača, Egipat
Ova pećina koju je film ”Engleski pacijent" iz 1996. godine učinio svetski poznatom godišnje privuče hiljade i hiljade turista koji naprosto moraju da dodirnu 10.000 godina stare crteže na zidovima pećine. Posetioci dolaze u tolikom broju da su njihov dah i znoj izmenili klimu pećine što ozbiljno ugrožava njene crteže.

Pećina je jedna od mnogih u egipatskoj pustinji koju je moguće posetiti bez nadzora pa su egipatsko Ministarstvo za prirodnu okolinu i Vrhovni savet za antikvitete pokrenuli programe obuke za vozače koji prevoze posetioce do ovih mesta. Zvaničnici se nadaju da će vozači ohrabrivati turiste da se primereno ponašanju u blizini krhkih arheoloških ostataka.

Drevni grad Ašur, Irak
Deo asirskog grada Ašura u centralnom Iraku postepeno tone u Tigar. Grad iz 2.500 godine pre nove ere, sada poznat kao Kalah Sarkat ili ”Istočni zamak" delimično je iskopan početkom dvadesetog veka ali od tada nije mnogo toga urađeno. Mediji sada izveštavaju da zvaničnici pokušavaju da prikupe sredstva kako bi oko ovog važnog mesopotamskog grada izgradili zid koji bi sprečio njegovo dalje urušavanje u Tigar.

Geoglifi u Kaliforniji (Wikipedia)

Sveta mesta Indijanaca, Kalifornija
Izgradnja solarnih farmi u pustinjama jugoistočne Kalifornije preti da zauvek izbriše praistorijska mesta američkih Indijanaca, upozoravaju stručnjaci. I dok je potreba za novim izvorima obnovljive energije velika, žurba da se solarna infrastruktura što pre izgradi kako bi se dobile poreske olakšice dovela je do neadekvatnog arheološkog testiranja i procene mesta na kojima su planirane solarne ploče, kažu kritičari.

Čuveni Blajtovi geoglifi, koje i dan danas posećuju Indijanci, neće biti direktno ugroženi razvojem farmi ali okolni pejzaž čiji su oni sastavni deo biće zauvek izmenjen.

Alianoi (flickr europanostra)

Rimska kupatila, Turska
Rezervoar nove hidroelektrane u zapadnoj Turskoj uskoro će zauvek poplaviti ostatke rimskih kupatila u Alianoi. Predlozi međunarodnih stručnjaka da se kupatilo izmesti ili da se oko njega podigne zid koji bi zaštitio celo nalazište pali su na gluve uši turskih zvaničnika koji su odlučili da nalazište zatrpaju peskom. Stručnjaci strahuju da ova mera neće adekvatno zaštititi do sada dobro očuvane strukture iz drugog veka nove ere.

Olupine potonulih brodova
Istorijski važne olupine brodova širom sveta ugrožene su ribolovačkim metodom kojim se velike mreže vuku po dnu okeana i tako hvataju ribu. U zalivu Masačusets gotovo sve olupine uništene su takvim ribolovom, uključujući i ”Pol Palmer" koja je potonula 1913. godine i čije se mesto potonuća nalazi u nacionalnom registru istorijskih mesta. Osim što uništavaju nalaziša, mreže onemogućavaju i bezbedan rad arheologa. Zvaničnici trenutno rade na predlogu kojim bi se mesta oko odredjenih olupina bila zabranjena za ribolov.
Izvor: Blic