Beogradski karneval brodova, tradicionalna gradska manifestacija koju pod pokroviteljstvom Skupštine grada Beograda organizuje Turistička organizacija Beograda, biće održana 2. jula na akvatoriju reke Save od Brankovog mosta do Ušća.

Pod sloganom "Vreme je za reke", karneval će po osmi put promovisati reke Savu i Dunav, Ušće i Veliko ratno ostrvo, po kojima je Beograd prepoznatljiv. RTV "Studio B" i ove godine će direktno prenositi karneval i koncert. 

Pored popularizacije reka i obala, Beogradski karneval brodova organizuje se i da bi se u Beogradu podigla atmosfera i na taj način Beograđanima i gostima iz celog sveta priredila dobra zabava. Ova manifestacija ima za cilj i da promoviše Beograd kao turističku destinaciju, nautički turizam, razvoj privrede i investicije na rekama. U okviru glavnog programa karnevala, pored učešća plovila iz beogradskih marina i karnevalskih grupa, održaće se veliki koncert na reci Bajage i Instruktora i drugih izvođača.

– Slika koncerta na reci (na brodu koji je privezan za obalu) treba da obiđe ceo svet, pošalje pozitivnu poruku o Beogradu i bude pozivnica za buduće goste. Manifestacija će u nekoliko segmenata promovisati kandidaturu Beograda za kulturnu prestonicu Evrope 2020. godine. "Vreme je za reke" je slogan koji poziva naše Beograđane i goste našeg grada da toga dana u što većem broju posete manifestaciju i učestvuju u programu – rekao je v.d. direktora TOB-a Dejan Veselinov.

Program na vodi počinje u 17.30 džet-ski atrakcijama na vodi, a od 18.00 do 20.00 posebno ukrašeni brodovi u karnevalu ploviće od Brankovog mosta do Ušća i nazad. U 20.45 predstavnici džet-ski organizacija sa bakljama poći će od Tramvajskog mosta, proći pored usidrenih brodova i ići do Ušća, čime će najaviti početak koncerta.

Na brodu koji je privezan za obalu na novobeogradskoj obali Save, kod Brankovog mosta, biće postavljena bina na kojoj će od 20.00 početi muzički program, a koncert Bajage i Instruktora počeće u 21.00. Vatromet će u 22.30 obeležiti kraj koncerta, a u 22.45 počinje nastup di-džejeva.

U Savskom pristaništu biće postavljeni promotivni punktovi Budimpešte i Bratislave, Turističke organizacije Beograda i Turističke organizacije Srbije, JKP "Gradske pijace", Beogradizacije Beograda, UK "Parobrod", Saveta za ekologiju opštine Stari grad, Kancelarije za mlade, Agencije za evropske integracije i saradnju sa udruženjima, "Fiš festa". "Svibor" će postaviti kamp vitezova, a Festival uličnih zabavljača prirediti program klovnova i žonglera. Suveniri će se prodavati na dvadeset štandova.

Podsloganom manifestacije "Kod srećne bove" promoviše se ušće Save u Dunav, gde se nalazi bova koja to mesto obeležava i gde se spaja više od sto reka Evrope koje se ulivaju u Dunav.
Gdestinacija